ßßß
Składniki:CebulaCzosnek (dałam 3 ząbki)15 dag pieczarek15 dag kiełbasy czosnkowej (nie było, dałam laskę toruńskiej)Puszka pomidorów bez skórki (poszłam na łatwiznę i kupiłam przecier pomidorowy Pudliszki w kartonie)1/2 l rosołu warzywnego (zupę robię zawsze na 2 dni, więc zdecydowałam się od podstaw zrobić wywar, wyszło mi 3 litry zupy :] Wiem, bo kupiłam nowy garnek z miarką w środku!)Przyprawy, przyprawa do pizzy - nie miałam, dałam nieszczęsną harrisę, bazylię, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk, pietruszkę, pieprz, chilli5 dag dymki (odpuściłam)5 dag zielonej i czerwonej papryczki chilli (również zrezygnowałam, dodałam sproszkowane)Przygotować wywar.Pieczarki pokroić i podsmażyć, dodać cebulę, czosnek i kiełbasę.Jeżeli ktoś zdecyduje się na pomidory z puszki, to należy je rozdrobnić i dodać do kiełbasy. Podsmażyć chwilę i dodać 1/2 l rosołu. Ja zrobiłam nieco inaczej: swój koncentrat wlałam do wywaru, podgotowałam i dodałam do niego pieczarki z kiełbasą, czosnkiem i cebulą.Doprawiamy i gotujemy jeszcze 20 min.Gdy kupicie dymkę i papryczki chilli, należy je pokroić i dodać pod koniec gotowania.Zupę podałam z grzankami.Smacznego!