ßßß Cookit - przepis na Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jedne z moich wspomnień z czasów dzieciństwa wiążą się właśnie z powidłami. Pamiętam je smażone przez babcię Marię, tak czarne i tak gęste, że ciężko było je wyrzucić ze słoiczka... były pyszne... śliwy zbierane koszami z przedwojennego sadu, rozdawane po całej rodzinie. Dziś naprawdę ciężko trafić na takie aromatyczne śliwki, stąd też ilość cukru w przepisie jest przybliżona, wszystko zależy od rodzaju śliwek, najlepiej cukier dosypywać porcjami regulując poziom słodkości naszych powideł.
Co do czasu smażenia również jest on jedynie orientacyjny, ponieważ powidła są u mnie jednym z tych przetworów które sporządzam w podwórzowej kuchni letniej na piecu węglowym.
Składniki
5 kg śliwek węgierek
0,5 kg cukru
Sposób
Śliwki umyć, wypestkować, wrzucić do garnka z grubym dnem. Smażyć na małym ogniu około 3 godziny od czasu do czasu mieszając drewnianą chochlą, dokładnie szorując po dnie gara. Śliwki powinny się całkowicie rozpaść i zagęścić. Zwykle na tym etapie kończę pracę pozostawiając ostateczne smażenie na następny dzień.
Kolejnego dnia ponownie smażymy powidła na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji (ok 1 , 5 godziny).
Gotowe, gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, które następnie zakręcamy i przewracamy do góry dnem. Słoiczki zostawiamy w tej pozycji do czasu całkowitego przestygnięcia.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/09/powida-sliwkowe.html