ßßß Cookit - przepis na Cebularze

Cebularze

nazwa

Wykonanie

Pierwowzorem cebularzy były placki pszenne- tradycyjnie pieczone na obszarach obecnego Bliskiego Wschodu. W Polsce przekąska ta została poznana w momencie sprowadzenia Żydów przez króla Kazimierza Wielkiego. Wspólne przenikanie się kultury polskiej i żydowskiej miało miejsce również przez "talerz", wieści na temat receptury na ten wyjątkowy żydowski placek zaczęły rozpościerać się po całej Lubelszczyźnie, za sprawą Żydów z lubelskiego Starego Miasta, którzy zaczęli tu wypiekać owe placki.
Dziś mieszkańcy Lubelszczyzny traktują ten przysmak jako swój regionalny.
Nie są to zupełnie tradycyjne cebularze ponieważ nie zawierają maku, wzbogacone są w zamian o żółty ser, jednak osobiście mak jadam jedynie w ciastach, więc pozbycie się maku w tym przepisie było mi na rękę:)
Przepis zaczerpnięty od Marioli z bloga "Kulinarne fantazje Marioli".
Składniki
0,5 kostki drożdży
1 szklanka letniej wody
5 szklanek mąki
2 łyżeczki soli
2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
1/4 szkl. oliwy z oliwek + 2 łyżki (do podsmażenia cebuli)
3 średniej wielkości cebule
30 dag sera żółtego
4 łyżki ketchupu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Sposób
Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, łączymy w misce z mąką, ziołami prowansalskimi, solą, 1/4 szkl oliwy z oliwek. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
Na nasmarowane margaryną blachy układamy uformowane, lekko rozklepane małe placuszki.
Ketchup mieszamy w miseczce z koncentratem, smarujemy sosem placuszki, na sos wykładamy cebulę, całość posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe polane odrobiną ketchupu.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/01/cebularze.html