Wykonanie
Specjalnie na weekend przepis na pyszne danie z
jagnięciny. Caldereta de cordero czy też inaczej caldereta manchega to kolejne z
serii tradycyjne, jednogarnkowe danie, typowe dla centralnych regionów Półwyspu Iberyjskiego. Jako, że jest to danie wywodzące się z kuchni pasterskiej, to charakteryzuje się łatwością wykonania, wykorzystaniem powszechnie dostępnych, niedrogich składników, a zaraz jest smaczne i bardzo sycące. W Hiszpanii do przygotowania potraw z
jagnięciny tradycyjnie wykorzystuje się
wino białe wytrawne, ewentualnie jeśli lubimy eksperymenty można dodać białe półsłodkie, jeśli mamy szczęście i posiadamy prawdziwą
młodą jagnięcinę, to nie używajmy
wina czerwonego - zdominuje charakterystyczny, delikatny aromat tego szlachetnego
mięsa. Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy z jakichś powodów mają
opory przed jedzeniem
jagnięciny - przygotowana wg tego przepisu jest idealnym daniem na przełamanie tych uprzedzeń i otwarciem na nowe kulinarne doznania.Uwagi do przepisu: do przygotowania calderety można użyć dowolnych, także mniej szlachetnych części
jagnięciny, byleby nie była zbyt tłusta, ja jednak użyłem
mięsa z udźca i efekt jest naprawdę pyszny. Do zagęszczenia sosu niektóre tradycyjne przepisy zalecają użycie
chleba - jednak
mąka sprawdza się też znakomicie. Pominąłem dodatek jagnięcej
wątróbki, którą należałoby podsmażyć razem z
mięsem, a następnie rozetrzeć i dodać do sosu, jest to jednak produkt niedostępny w miasteczku w którym mieszkam. Można do potrawy dodać również
ziemniaki, gotując je razem z
mięsem i resztą warzyw - kwestia uznania.

Składniki:- 0,5 kg
jagnięciny pokrojonej w kostkę- 1
papryka czerwona- 1
papryka zielona- duża
cebula- 3
pomidory bez skórki (mogą być z puszki)- 300 ml
białego wina- 4 ząbki
czosnku- czubata łyżka
słodkiej papryki w proszku- łyżka
mąki pszennej- pół łyżeczki
tymianku- pół łyżeczki
rozmarynu-
ostra papryka do smaku-
sól i
pieprzWykonanie:Na rozgrzanej
oliwie z oliwek podsmażamy w całości obrane ząbki
czosnku, smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż się ze
złocą, po czym zdejmujemy je.

Na tej samej patelni podsmażamy następnie
jagnięcinę przez kilka minut, uważając aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już gotowa, zdejmujemy ją z patelni i odkładamy na bok, a na tej samej
oliwie podsmażamy drobno pokrojoną
cebulę.

Gdy
cebula się zeszkli dodajemy
mąkę, mieszamy intensywnie, a następnie wrzucamy pozostałe warzywa (
papryki i
pomidory) również pokrojone w kostkę (nie musi być drobna) i zalewamy
winem. Gotujemy na dużym ogniu przez kilka minut, a następnie ogień zmniejszamy, dodajemy
przyprawy i podsmażone
mięso i na wolnym ogniu dusimy przez 45 minut - godzinę. Ja przygotowałem calderetę na glinianej, głębokiej patelni, ale z powodzeniem można to zrobić również w garnku. Smacznego!