Wykonanie
            Przepyszny i gęsty. Mój pierwszy na własnym domowym zakwasie. Jak do tej 
pory najlepszy jaki mi wyszedł. Rodzina zachwycona. Polecam:)

SKŁADNIKI:zakwas:
mąka żytnia 1 szklanka
woda gorąca 1 szklanka (plus minus)
woda ciepła 500 ml
czosnek 1 ząbek większy
liść laurowy 1 duży
ziele angielskie 4 ziarenkapiętka 
chleba żytniego albo 
razowego.zupa:
marchewka 3 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
majeranek 1 łyżeczka
pieprz grubo mielony 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
listek laurowy 1 mały
ziele angielskie 1 szt
kiełbasa biała 8 szt
jajka 6 szt
śmietana 1/2 szklanki
ziemniaki 4 większePRZYGOTOWANIE:Trzy dni przed gotowaniem zupy przygotować zakwas. 
Mąkę wymieszać ze szklanka gorącej 
wody. Przelać do większego słoika - najlepiej do glinianego garnka. Dodać pozostałą ciepłą 
wodę - tak aby łącznie było ok 750 ml. Wymieszać. Do słoika dodać 
ziele angielskie, 
liść laurowy, pokrojony w plastry 
czosnek oraz piętkę 
chleba. Ponownie zamieszać Przykryć czysta ściereczką na 3 dni. Przez ten czas , zakwasu nie mieszać.W większym garnku zagotować 
wodę- u mnie 2.5 litra. 
Marchewkę, 
pietruszkę oraz 
seler, obrac , umyć pokroić w plastry i wrzucić do 
wody. Dodać 
ziele angielskie , 
liść laurowy sól i 
pieprz. Gotować ok 25 minut. 
Białą kiełbasę pokroić w grubsze plastry. Dodać do 
wywaru. Gotować ok 20 minut. W tym czasie 
jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. 
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, umyć i ugotować al dente w osolonej wodzie. 
Ziemniaki odcedzić i przełożyć do 
wywaru. Dodać 
majeranek. Z zakwasu wyciągnąć skórkę 
chleba , resztę przelać do zupy. Zmniejszyć ogień do minimum, zupa nie powinna się gotować, tylko lekko "pyrkać". Podgotowywać kolejne 20 minut. Po tym czasie dodać 
jajka oraz 
śmietanę i trzymać na ogniu jeszcze 30 minut. Smacznego:)