Wykonanie
Taki placek to propozycja obiadowa. Jest sycący i wystarcza, żeby nakarmić 4 głodne osoby. Wymaga trochę zachodu, ale jego przygotowanie jest stosunkowo proste. Ma tą zaletę, że można do niego użyć warzyw, jakie akurat ma się pod ręką. Niektóre trzeba zblanszować przez wyłożeniem na kruchy spód a inne takie jak
cukinia,
pomidor,
papryka można położyć surowe, gdyż szybko się pieką. Quiche jest niebywale smaczny i bardzo urozmaicony w smaku - kruche ciasto kontrastuje z miękkimi warzywami i aksamitnym sosem
śmietanowo-jajecznym. Polecam!

Składniki:Ciasto:250 g
mąki125 g
masła2
jajkaszczypta
soliNadzienie:30 dag
fasolki szparagowejpół
cukinipół
papryki (kolor dowolny, ja użyłam zielonej)7-8
pomidorków koktajlowych15 dag
szynki2
cebulełyżka
olejuśmietana 18% duży kubek3
jajka15 dag
sera żółtegosól i
pieprzzioła prowansalskiePrzygotowanie:Ciasto przygotowujemy dwie godziny przed pieczeniem.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, siekamy
masło na drobne kawałeczki i mieszamy z
mąką, następnie dodajemy
jaja i
sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy rękoma. Powinno być gładkie i plastyczne. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 2h.Po wyjęciu ciasta z lodówki delikatnie je rozwałkowujemy na placek o średnicy większej o 6 cm od średnicy blachy (ja upiekłam quiche w tortownicy). Wykładamy ja papierem dopieczenia. Ciasto przekładamy na blachę i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.Oczyszczamy
fasolkę i blanszujemy około 20 minut we wrzątku. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Paprykę i
cukinię kroimy na 10 cm słupki.
Cebulę i
szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju.
Śmietanę,
jaja i potarty
żółty ser łączymy ze sobą, dodajemy
przyprawy.
Pomidorki myjemy.Na podpieczone ciasto wykładamy
szynkę z
cebulą, następnie
fasolę,
paprykę i
cukinię. Zalewamy całość masą jajeczną a na wierzchu układamy
pomidorki.Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, z termoobiegiem.Smacznego :)