Wykonanie
Guacamole to dip na bazie
awokado. Kto nie lubi tego specyficznego, tłustawego,
orzechowego owocu, ten zapewne nie polubi również takiego sosu. Ja
awokado lubię i czasem jem je nawet jedynie lekko oprószone
solą. Niestety trafić na naprawdę dobre
awokado w naszych supermarketach jest bardzo trudno. Albo są zbyt twarde czyli za wcześnie zerwane i nawet kiedy dojrzeją, nie smakują dobrze, albo mają brązowe plamy na skórce, które niestety psują również miąższ, albo są łykowate. Jednak jeśli trafić na miękkie, zieleniutkie, pachnące i wręcz kremowe
awokado można zachwycać się jego smakiem.Składniki:1
awokado1
pomidorkilka listków
pietruszkiszczypioreksól i
pieprzłyżeczka
soku z cytrynyoliwa z oliwek (opcjonalnie)Przygotowanie:Wszystkie składniki drobno posiekać lub zmielić w malakserze. Można dodać odrobinę
oliwy z oliwek. Przełożyć do miseczki. Aby sos nie ściemniał do miseczki włożyć pestkę z
awokado.
Pycha !