Wykonanie
Krzyś to mój kolega, z pracowni elektrycznej :) i najwidoczniej talent do gotowania ma, bo podał mi przepis na pyszną
rybę, za co mu jestem wdzięczna. Mąż zachwycony, ja wychwalona.

a smakuje o niebo lepiej niż wygląda :)Składniki:kilogram filetów mrożonych z dowolnej
ryby ( przećwiczyłam
solę i
flądrę - wolę
solę )1
por - biała część2 łyżki
masła200 ml
śmietany 30 %
serek topiony ementaler lub gouda30 dag
sera żółtegosok z połówki
cytrynysól i
pieprzPrzygotowanie:Filety wcześniej rozmrozić i odcisnąć
wodę na ręczniku papierowym.
Rybę posolić, popieprzyć i skropić
sokiem z cytryny.
Por pokroić w pół-krążki i udusić na łyżce
masła, pilnując aby
por się nie zrumienił a tylko udusił. Miękki
por zalać
śmietaną i zostawić do zagotowania.
Serek topiony pokroić w kostkę, połowę
sera żółtego zetrzeć na tarce.
Sery dodać do
śmietany i
pora, i mieszając doprowadzić do ich rozpuszczenia. Przyprawić szczyptą
soli i
pieprzu. Odstawić. Każdy filet pokroić na 2 lub 3 kawałki i ułożyć
rybę w wysmarowanym
masłem naczyniu żaroodpornym. Drugą połowę
sera żółtego również zetrzeć i posypać nim wierzch zapiekanki. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( z termoobiegiem ).


Do
ryby polecam frytki pieczone, razem z
rybą, w piekarniku.Składniki:kilogram
ziemniakówpół łyżeczki
soliłyżeczka
słodkiej papryki w proszku2 łyżki
olejuPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w grube słupki. Wymieszać w misce z
olejem i
przyprawami. Rozłożyć na dużej blaszce, tak żeby frytki leżały obok siebie a nie na sobie :) Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.Najlepiej piec
rybę razem z frytkami ( oszczędność energii) więc polecam przygotować je zanim się zacznie robić sos do
ryby.


Smacznego !!!