Wykonanie
Pomysł na te placki zaczerpnęłam wiele lat temu z jakiegoś czeskiego programu telewizyjnego o gotowaniu :) Robiłam je najczęściej dla mojej mamy bo ona jest ich wierną fanką, a teraz
męża nimi czasem raczę. Lubi.

Składniki ( 3 placki ):1,5 kg
ziemniakówolej do smażenia
sólDodatki według uznania, u mnie:30 dag
pieczarek, pokrojonych w plasterki i podsmażonych na
maśle4
ogórki kiszone ( pokrojone w plastry )pół puszki
kukurydzy30 dag
sera żółtego ( startego na tarce )
sos pomidorowy (
keczup )

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić. Na dużej patelni rozgrzać
olej i nakładać po około 3 łyżki
ziemniaków, rozkładając je równomiernie i w taki sposób, żeby nie było luk. O tak:

Gdy placek naprawdę mocno się przyrumieni należy go obrócić. Jest to trudne zadanie, bo placek lubi się rwać, ale nawet jeśli tak się stanie, można obrócić każdy kawałek po kolei, a
potem je "zlepić".Placek po przewróceniu wygląda tak:

Na przypieczoną stronę placka nakładać
pieczarki,
ogórki,
kukurydzę i posypać wszystko
serem żółtym. Patelnię przykryć. Smażyć do momentu, aż druga strona się zrumieni a
ser rozpuści.Smacznego !!!