Składniki:6 dużych ziemniaków2 jajka+/-2 łyżki mąki1 cebula biała1 kiełbasa swojskaolej rzepakowy do smażeniapęczek koperkubułka tartaWykonanie:Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie pokroić cebulę i kiełbaskę w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać do ostudzonych ziemniaków razem z 1 jajkiem i 1 żółtkiem. Dodać także posiekany koperek i mąkę. Zagnieść na zwartą masę. Formować krótkie wałeczki i delikatnie spłaszczyć. Każdego krokieta obtoczyć najpierw w roztrzepanym białku, następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron do zrumieniania.Smacznego![źródło: http://www.taste-it-2502.blogspot.com]