Wykonanie
Makrela to
absolutny klasyk jeśli chodzi o
wędzoną rybę. Dziś polecam przekąskę do śniadania lub kolacji z dodatkiem właśnie tej
ryby. Można z niej przyrządzić nie tylko pastę na kanapki, ale także paprykarz domowej roboty, który wychodzi przepyszny. Mojej rodzinie smakuje lepiej niż
wędliny, można zrobić taką ilość jaką się chce, a jego wykonanie jest błyskawiczne. Jeśli tylko ktoś lubi paprykarz to polecam, bo zawsze będzie zdrowszy niż ten z puszki!Składniki:1
wędzona makrela1-2
marchewki średniej wielkości50 g
ryżu1
cebula3-4 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz, słodka mielona
papryka, 2
liście laurowe i 3 ziarna
ziela angielskiegoSposób przyrządzenia:Najwięcej czasu w przygotowaniu paprykarza może nam zająć oddzielenie
mięsa makreli od ości, ale efekt końcowy i smak są tego warte :) w międzyczasie gotujemy na sypko
ryż z małą łyżeczką
soli, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a
marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni z odrobiną
oleju podsmażamy
cebulę z
marchewką, podlewamy delikatnie
wodą, by się nie spaliło i dusimy pod przykryciem około 5 minut, dodając
ziele angielskie i
liście laurowe. Na koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy. Chwilkę jeszcze dusimy i dodajemy
przyprawy:
sól,
pieprz oraz sporo
słodkiej papryki. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Potem mieszamy w misce
makrelę,
ryż oraz
marchewkę, wszystko dokładnie mieszamy i pasta jest gotowa do spożycia.