Witajcie! Lubicie mięso z królika? ja szczerze mówiąc jadłam go dopiero pierwszy raz w życiu. Zrobiła go moja babcia według swojej starej receptury i moim zdaniem wyszedł genialny! Sami się o tym przekonajcie!Składniki:- 1/2 królika- 1 ząbek czosnku- pieprz, sól, zioła prowansalskie do smaku- 3 liście laurowe- 1/2 cebuli- 5 ziarenek zioła angielskiego- 5 ziarenek jałowca- 2 łyżki masła- 1 szklanka śmietany 12%Wykonanie:Położyć umytego i osuszonego królika kładziemy w misce i przyprawiamy: solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi liśćmi laurowymi, ziołami angielskimi, jałowcem i cebulą przyciskamy talerzykiem i chowamy do lodówki na 24h.Po tym czasie prużymy królika na patelni na małym ogniu pod przykryciem na maśle.Gdy nasz królik będzie już miękki wlewamy śmietanę i prużymy go jeszcze ok 10min.Smacznego!