Wykonanie
A właściwie w pomidorach i
papryce. To bardzo letnie wydanie tego wspaniałego
mięsa. Wiecie, że organizm człowieka przyswaja
białko z
mięsa królika aż w 90%? żadne inne
mięso nie jest tak dobrze tolerowane przez organizm ludzki. Dlatego często poleca się je alergikom.
Królika lubię i przyrządzam często. Dzisiejsza wersja jest szybka, bo razem z przygotowaniem
mięsa zajmuje nam maksymalnie 30 minut. Dla osób, które nie posiadają szybkowaru czas przygotowania wydłuży się do 2 godzin.Szczerze polecam.
- 1kg
królika ( preferowane: comber, skoki)- 2 średnie
papryki- 3 średnie
pomidory- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżka
masła- 1 łyżeczka
pieprzu ziołowego- 2
liście laurowe-
sól,
pieprz- 3 łyżki
olejuMięso umyć, oczyścić z większych błonek. Comber podzielić na 2 części. Oprószyć
solą i
pieprzem. Odstawić.
Paprykę,
cebulę i
pomidory pokroić na w miarę równe cząstki.
Mięso podsmażyć na
oleju, następnie zasypać pokrojonymi warzywami. Na wierzchu położyć
liście laurowe, rozkrojone ząbki
czosnku, łyżkę
masła. Posypać
pieprzem ziołowym. Podlać 1/4 szklanki
wody.Jak zawrze przykryć i nastawić szybkowar na funkcję nr 2. Dusić 15 minut. Wyłączyć palnik. Pozostawić do samoistnego spadku ciśnienia ( można dusić 20 minut, spuścić ciśnienie i otworzyć od razu).
Mięso wyjąć. Powstały sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Warzywa delikatnie zagęszczą całość.
Mięso polać powstałym sosem.Dla osób nie posiadających szybkowaru po obłożeniu
mięsa warzywami, podlać
wodą i dusić je pod przykryciem do miękkości. Dalej postępować identycznie.