Wykonanie
Zimno, wieje i pada. Po powrocie z urlopu ciężko wrócić do takiej rzeczywistości, wiec trzeba sobie uprzyjemnić jakoś te chłodne, czerwcowe dni. Na całe szczęście sezon
jagodowy już się zaczął.Znalazłam rewelacyjny przepis na White
Plate na pyszne, super puszyste i idealne jagodzianki obowiązkowo z kruszonką. Najlepsze jakie
jadłam. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:*ciasto (na ok. 10 bułeczek)( ja robiłam z podwójnej porcji)250 ml
mlekacukier waniliowy1
jajko1/2 łyżeczki
soli20 g
drożdży40 g
masła450 g
mąki40 g
cukru* nadzienieok. 250- 300 ml
jagód2-3 łyżki
cukru ( indywidualnie: zależy jakie słodkie lubimy)2 łyżki
bułki tartej*kruszonka50 g
mąki25 g zimnego
masła25 g
cukruu mnie dodatkowo 1/2 łyżeczki
cynamonuWYKONANIE:
Mleko,
cukier waniliowy i
masło podgrzewać do rozpuszczenia tłuszczu. Odstawić do ostudzenia (może być lekko ciepłe, ale nie gorące).W filiżance łyżką utrzeć
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i
mleka. Odstawić.Do miski wsypać
mąkę,
cukier,
sól, rozpuszczone
masło z
mlekiem, zaczyn
drożdżowy i
jajko. Ręką wyrobić gładkie, dość elastyczne, jednolite ciasto. (Może się kleić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h.W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki włożyć do miseczki i palcami rozcierać
masło do momentu powstania drobnej kruszonki (jak gruby piasek). Gotową można włożyć do lodówki.Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Do umytych i osuszonych
jagód dodać
cukier,
bułkę tartą i delikatnie wymieszać. ( Do kilku
bułek dałam
jagody bez dodatku
cukru i też wyszły pyszne).W tym miejscu zaznaczę, że ciasto będzie się trochę kleiło, ale nie zrażajcie się tym, wystarczy co jakiś czas delikatnie nasmarować ręce
olejem i pracuje się super.Wyrośnięte ciasto wykładamy na obsypany
mąką blat.
Lekko zagniatamy i dzielimy na ok. 10 części. Z każdego kawałka formujemy placuszek.
Na środku łyżeczką nakładamy porcję
jagód.
Sklejamy dokładnie brzegi.
Tak przygotowane bułeczki układamy z odstępami sklejeniem do
spodu na blaszkę.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1/2 h do napuszenia.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.Bułeczki możemy posmarować roztrzepanym
jajkiem (kruszonka będzie się lepiej trzymać i będą błyszczące) i obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 18- 20 min.
Studzimy na kratce i zajadamy. Na drugi dzień są tak samo smaczne.