ßßß Cookit - przepis na Sos Z Czerwonych Warzyw

Sos Z Czerwonych Warzyw

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam robić sosy eksperymentalne. Tu trochę selera, tu kawałek sera, tu źdźbło zioła - i mamy obiad. Ostatnio znalazłam w lodówce opuszczoną paprykę, która lekko podwiędła, więc zużyłam ją na niesamowicie smakowity, wegański sos do spaghetti.
Zaletą tego sosu jest mnogość witamin i minerałów nieruszonych przez temperaturę, a także spora zawartość błonnika pokarmowego. Dodatkowo, jeśli użyjecie przynajmniej ziół z własnego ogrodu, ominie Was spożycie części tych przepysznych oprysków.
Składniki
papryka czerwona
cebula czerwona
2 pomidory
dowolne zioła (ja użyłam oregano i bazylii)
oliwa z oliwek
Wykonanie
1) Posiekaj warzywa w drobną kostkę i zasyp posiekanymi ziołami.
2) Uduś je na patelni z kroplą oliwy, dolewając po troszku wody. Płyn powinien mieć bursztynową barwę.
3) I... w zasadzie koniec, wiwat, mamy obiad!
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/08/sos-z-czerwonych-warzyw.html