Wykonanie
Uwielbiam robić sosy eksperymentalne. Tu trochę
selera, tu kawałek
sera, tu źdźbło
zioła - i mamy obiad. Ostatnio znalazłam w lodówce opuszczoną
paprykę, która lekko podwiędła, więc zużyłam ją na niesamowicie smakowity, wegański
sos do spaghetti.
Zaletą tego
sosu jest mnogość witamin i minerałów nieruszonych przez temperaturę, a także spora zawartość błonnika pokarmowego. Dodatkowo, jeśli użyjecie przynajmniej
ziół z własnego ogrodu, ominie Was spożycie części tych przepysznych oprysków.Składniki
papryka czerwonacebula czerwona2
pomidorydowolne
zioła (ja użyłam
oregano i
bazylii)
oliwa z oliwekWykonanie1) Posiekaj warzywa w drobną kostkę i zasyp posiekanymi
ziołami.
2) Uduś je na patelni z kroplą
oliwy, dolewając po troszku
wody. Płyn powinien
mieć bursztynową barwę.
3) I... w zasadzie koniec, wiwat, mamy obiad!