Wykonanie
PDF
Zrobiłem dziś obiad dla mojej kobiety, która w pocie czoła stara się uczyć :) Z racji tego, że w lodówce napotkałem
pieczarki, które usilnie próbowały się z niej wydostać postanowiłem je wykorzystać.Składniki:Opakowanie
makaronu cannelloni15 dag
pieczarekduża
cebula500 gr
mięsa mielonegoprzecier pomidorowy20 dag tartego
żółtego seraprzyprawa do mięsa wieprzowegofix do spaghetti bologneseoliwa do smażeniapuszka lub dwie ulubionego
piwa ;)Przygotowanie:Na rozgrzaną
oliwę wrzucamy drobno posiekaną
cebule i
pieczarki.Teraz nadchodzi najlepszy moment na otwarcie puszki złocistego trunku.Zezłoconą
cebulkę wraz z
pieczarkami zdejmujemy z patelni i po uzupełnieniu
oliwy smażymy
mięso. Przyprawiamy łyżką
przyprawy do mięsa wieprzowego.Czas na kolejny łyk złocistego trunku.Gdy
mięsko ładnie się przyrumieni dodajemy łyżeczkę przecieru oraz 100 ml
wody i dusimy ok 10 minut.W garnku rozrabiamy fix w 400 ml.
wody z dodatkiem 2 - ch łyżek przecieru i zagotowujemy.Kolejny łyczek
piwka.Gdy
mięso przestygnie (można używać gorącego.... nie polecam...) nadziewamy nasze rurki odciskając nadmiar tłuszczu, co jakiś czas pociągając solidny łyk
piwa.Przygotowane rurki układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej układać jednowarstwowo) i zalewamy sosem z
fixa.W tym momencie powinniśmy otworzyć drugą puszkę złocistego trunku i rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Przykryte naczynie z naszym
cannelloni wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.Po tym czasie ściągamy pokrywkę i posypujemy tartym
serem i wstawiamy na kolejne 15 minut.Dopijamy nasz złocisty trunek i po upływie owych 15 minut przestawiamy piekarnik na opiekanie na ok. 5 minut.Z uśmiechem na ustach serwujemy potrawę zmęczonej kobiecie.SMACZNEGO!
PDF