ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z mięsem i pieczarkami

Cannelloni z mięsem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

PDF
Zrobiłem dziś obiad dla mojej kobiety, która w pocie czoła stara się uczyć :) Z racji tego, że w lodówce napotkałem pieczarki, które usilnie próbowały się z niej wydostać postanowiłem je wykorzystać.
Składniki:
Opakowanie makaronu cannelloni
15 dag pieczarek
duża cebula
500 gr mięsa mielonego
przecier pomidorowy
20 dag tartego żółtego sera
przyprawa do mięsa wieprzowego
fix do spaghetti bolognese
oliwa do smażenia
puszka lub dwie ulubionego piwa ;)
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebule i pieczarki.
Teraz nadchodzi najlepszy moment na otwarcie puszki złocistego trunku.
Zezłoconą cebulkę wraz z pieczarkami zdejmujemy z patelni i po uzupełnieniu oliwy smażymy mięso. Przyprawiamy łyżką przyprawy do mięsa wieprzowego.
Czas na kolejny łyk złocistego trunku.
Gdy mięsko ładnie się przyrumieni dodajemy łyżeczkę przecieru oraz 100 ml wody i dusimy ok 10 minut.
W garnku rozrabiamy fix w 400 ml. wody z dodatkiem 2 - ch łyżek przecieru i zagotowujemy.
Kolejny łyczek piwka.
Gdy mięso przestygnie (można używać gorącego.... nie polecam...) nadziewamy nasze rurki odciskając nadmiar tłuszczu, co jakiś czas pociągając solidny łyk piwa.
Przygotowane rurki układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej układać jednowarstwowo) i zalewamy sosem z fixa.
W tym momencie powinniśmy otworzyć drugą puszkę złocistego trunku i rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Przykryte naczynie z naszym cannelloni wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.
Po tym czasie ściągamy pokrywkę i posypujemy tartym serem i wstawiamy na kolejne 15 minut.
Dopijamy nasz złocisty trunek i po upływie owych 15 minut przestawiamy piekarnik na opiekanie na ok. 5 minut.
Z uśmiechem na ustach serwujemy potrawę zmęczonej kobiecie.
SMACZNEGO!
PDF
Źródło:http://alternativekitchen.blogspot.com/2012/12/cannelloni-z-miesem-i-pieczarkami.html