Wykonanie
Tortilla jest bez wątpienia świetnym pomysłem na obiad lub przekąskę a dzięki temu, że można dodać do niej wiele różnych dodatków za każdym razem smakuje inaczej :) Zawsze placki do tortilli kupowałam gotowe w sklepie ale to wydatek od kilku do kilkunastu złotych dlatego dziś przygotowałam placki do tortilli własnoręcznie w domu i jestem zaskoczona efektem placki pięknie się usmażyły i łatwo zwijały a wszystko bardzo tanim kosztem.. Na pewno jeszcze nie raz zrobię własne tortille :)Tortilla z
kurczakiemTortille (10 sztuk)2 szklanki
mąki pszennejszklanka ciepłej
wody3 łyżki
masła0,5 łyżeczki
soliMąkę przesiać przez sitko.
Masło roztopić. Do
mąki dodać
sól, roztopione
masło i dość ciepłą
wodę. Zagniatamy ciasto- powinno być dość suche. Odkładamy przykryte ściereczką ciasto na ok 30 min.Po tym czasie forujemy z ciasta wałek i dzielimy na równe części.Każdy kawałek wałkujemy na cieniutki placek w miarę okrągły :PPatelnie teflonową rozgrzać mocno. Kłaść gotowe placki na patelni smażyć ok 1min z każdej strony aż pojawią się małe brązowe plamki.Gotowe placki ułożyć na talerzu i przykryć wilgotną aby nie stwardniały.Farsz
1 duża
pierś z kurczaka1 mała główka
sałaty1
papryka1 duża
cebula3
ogórki2
pomidoryKurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć
przyprawami wedle uznania u mnie
przyprawa do gyrosa. Usmażyć na łyżeczce
oliwy na złoty kolor.
Sałatę pokroić.
Cebulę pokroić w talarki.
Paprykę,
ogórki i
pomidory pokroić w kostkę.Wszystko wymieszać w misce. Dodać usmażonego
kurczaka.
Sos2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezu2 łyżki
ketchupu2 łyżeczki
czosnku granulowanego
Tortillę posmarować przygotowanym sosem, nałożyć farsz na środek placka i składać.Najpierw założyć od dołu, następnie z lewej i prawej strony.
Jeśli placek nie chce się trzymać "podkleić" boki sosem.