ßßß Cookit - przepis na klasyczne TIRAMISU

klasyczne TIRAMISU

nazwa

Wykonanie

swoje tiramisu wyłożyłam w kwadratowej blasze o bokach 24 cm
28 biszkoptów
500 g mascarpone
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
150 ml kremówki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
kieliszek likieru amaretto (25 ml)
kakao
kawę zalać szklanką gorącej wody, ostudzić,
oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno, do żółtek dodać cukier i ubić na puszystą masę,
dodać mascarpone, białka i likier, w oddzielnym naczyniu ubić kremówkę, dodać do masy, wymieszać łyżką, na blachę wyłożyć nasączone w kawie biszkopty, warstwę kremu, drugą warstwę nasączonych biszkoptów i kremu,
wierzch posypać kakao, odstawić na min. 5 godzin do lodówki.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/08/klasyczne-tiramisu.html