Wykonanie
Przepis na tiramisu, któremu jestem wierna od bodajże 5 lat. Tiramisu robiłam jednak zaledwie kilka
razy, dzięki takiej częstotliwosci pozostaje on dla mnie ciągle wyjątkowy. Swego czasu tak zakochałam się w tym deserze, że przywiozłam sobie z Włoch specjalny
likier Tiramisu - moim zdaniem dużo lepszy od
amaretto. Zawsze serwuję indywidualne porcje tego deseru - w kieliszkach (np. do
wina) - jeszcze za czasów studenckich :), albo naczyniach do deserów/lodów.Deser tiramisuSkładniki (5-6 porcji):250 gram
mascarpone2 duże
jajka1 opakowanie
biszkoptów (ok. 140-150 gram)50 gram
cukru pudru (mniej niż 1/2 szklanki o pojemności 250 ml)4/5 szklanki mocnej
kawy (u mnie na taką ilość
wody - 1 łyżka
kawy rozpuszczalnej)50 gram
likieru kawowego,
amaretto lub
likieru Tiramisu (ok. 1/3 szklanki o pojemnosci 250 ml)2-3 łyżki ciemnego
kakaoWykonanie:1)
Jajka dokładnie umyć pod ciepłą
wodą (używam np. ostrej strony gąbki do mycia naczyń i myję razem z płynem do mycia naczyń), opłukać. Włożyć
jajka do naczynia, zalac gorącą
wodą (sparzyć), po kilku sekundach wyjąć, ochłodzić zimną
wodą.2) Płyn do nasączania
biszkoptów: Zaparzyć
kawę, dodać
alkohol, odstawić do wystygnięcia.3) Masa - krem: Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka włożyć do lodówki.
Żółtka ucierać z
cukrem pudrem do uzyskania białej masy (u mnie w mikserze na wolnych obrotach, kilka minut). Wymieszać delikatnie z
serkiem mascarpone.
Białka ubić na sztywną pianę [sprawdzić czy są gotowe przez odwrócenie naczynia do góry dnem -
białka powinny zostać nieruchome].Ubite
białka delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z masą z
żółtek,
cukru i
mascarpone.4) Wykonanie deseru:
Biszkopty nasącz ać (stopniowo, nie mogą długo pływać w
kawie, bo się rozpadną) i układać na dnie naczynia (stopień nasączenia należy wyczuć,
biszkopty nie mogą jednak być tak mokre, że będą
kapać - wówczas należy delikatnie wycisnąć nadmiar płynu).
Biszkopty przykryć warstwą kremu. Ułożyć kolejną warstwę nasączonych
biszkoptów i kolejną warstwą kremu.5) Włożyć do lodówki na kilka godzin - co najmniej 5, choć moim zdaniem tiramisu jest jak sernik - najlepsze następnego dnia.6) Przed podaniem posypać ciemnym
kakao.Struktura tiramisu to 1) warstwa
biszkoptów nasączonych
kawą z
likierem, 2) warstwa kremu z
mascarpone, 3) warstwa
biszkoptów nasączonych
kawą z
likierem, 4) warstwa kremu z
mascarpone, 5)
kakao