ßßß Cookit - przepis na Tiramisu klasyczne

Tiramisu klasyczne

nazwa

Wykonanie

Przepis na tiramisu, któremu jestem wierna od bodajże 5 lat. Tiramisu robiłam jednak zaledwie kilka razy, dzięki takiej częstotliwosci pozostaje on dla mnie ciągle wyjątkowy. Swego czasu tak zakochałam się w tym deserze, że przywiozłam sobie z Włoch specjalny likier Tiramisu - moim zdaniem dużo lepszy od amaretto. Zawsze serwuję indywidualne porcje tego deseru - w kieliszkach (np. do wina) - jeszcze za czasów studenckich :), albo naczyniach do deserów/lodów.
Deser tiramisu
Składniki (5-6 porcji):
250 gram mascarpone
2 duże jajka
1 opakowanie biszkoptów (ok. 140-150 gram)
50 gram cukru pudru (mniej niż 1/2 szklanki o pojemności 250 ml)
4/5 szklanki mocnej kawy (u mnie na taką ilość wody - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej)
50 gram likieru kawowego, amaretto lub likieru Tiramisu (ok. 1/3 szklanki o pojemnosci 250 ml)
2-3 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
1) Jajka dokładnie umyć pod ciepłą wodą (używam np. ostrej strony gąbki do mycia naczyń i myję razem z płynem do mycia naczyń), opłukać. Włożyć jajka do naczynia, zalac gorącą wodą (sparzyć), po kilku sekundach wyjąć, ochłodzić zimną wodą.
2) Płyn do nasączania biszkoptów: Zaparzyć kawę, dodać alkohol, odstawić do wystygnięcia.
3) Masa - krem: Oddzielić żółtka od białek. Białka włożyć do lodówki. Żółtka ucierać z cukrem pudrem do uzyskania białej masy (u mnie w mikserze na wolnych obrotach, kilka minut). Wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone.
Białka ubić na sztywną pianę [sprawdzić czy są gotowe przez odwrócenie naczynia do góry dnem - białka powinny zostać nieruchome].
Ubite białka delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z masą z żółtek, cukru i mascarpone.
4) Wykonanie deseru: Biszkopty nasącz ać (stopniowo, nie mogą długo pływać w kawie, bo się rozpadną) i układać na dnie naczynia (stopień nasączenia należy wyczuć, biszkopty nie mogą jednak być tak mokre, że będą kapać - wówczas należy delikatnie wycisnąć nadmiar płynu). Biszkopty przykryć warstwą kremu. Ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną warstwą kremu.
5) Włożyć do lodówki na kilka godzin - co najmniej 5, choć moim zdaniem tiramisu jest jak sernik - najlepsze następnego dnia.
6) Przed podaniem posypać ciemnym kakao.
Struktura tiramisu to 1) warstwa biszkoptów nasączonych kawą z likierem, 2) warstwa kremu z mascarpone, 3) warstwa biszkoptów nasączonych kawą z likierem, 4) warstwa kremu z mascarpone, 5) kakao
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/11/tiramisu.html