Wykonanie
CIASTO AMERYKAŃSKIE I ROLADA Z
JABŁKAMIciasto amerykańskie:4
jajka1 szklanka
cukru2/3 szklanki
oleju2 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu5
jabłek1 szklanka obranych
orzechów włoskich1. ubić
jajka z
cukrem, dodać
olej.2.
mąkę z proszkiem,
sodą i
cynamonem wymieszać w oddzielnym naczyniu i dodać do masy z
jajek, miksować.3. Wsypać
orzechy i obrane oraz pokrojone (według uznania)
jabłka,wymieszać łyżką.
Rolada z
jabłkami:Ciasto:4
jajka1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:1 kg
jabłekcynamontrochę
cukru1.
jabłka obrać, pokroić w ósemki, ułożyć na blasze (tej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia (można także użyć
jabłek gotowanych tylko nie za dużo, gdyż po upieczeniu będą wychodzić poza ciasto), posypać
cukrem i
cynamonem,2.
białka oddzielić od
żółtek,
białka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodać
żółtka oraz
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.3. masę wylać na
jabłka i równo rozsmarować.4. piec w 35 minut w temperaturze 180 stopni C.5. gorące ciasto przykryć ścierką i drugą blachą z piekarnika, odwrócić papierem do góry. Zdjąć papier i gorące ciasto zwinąć mocno w roladę.6. pozostawić do ostudzenia, posypać
cukrem pudrem.