Wykonanie
Dziś przedstawiam podróż w czasy dzieciństwa, gdzie, niezaprzeczalnie brylowało na
stole, w moim domu ono...PTASIE MLECZKO!!!Niestety, nie zachował się stary, babciny przepis, który odwzorowywał by ten niesamowicie
śmietankowy smak. Tak wiec postaram się go odwzorować. Mój tester mąż będzie naprawdę srogi, gdyż jest to jego ulubiony deserek.No to jedziemy......
Do przygotowania Ptasiego Mleczka o smaku
waniliowym potrzebujemy( w przepisie na
śmietankowe pomijamy jedynie
wanilie)Formę do wypieku keksówMasę cierpliwości180 g
śmietany 30%200 g
serka mascarpone50 g
masła100 g
czekolady ( ja dałam pół na pół gorzkiej i
mlecznej)
laskę wanilii ( bądź nie:))łyżkę
żelatyny3 kopiaste łyżki
cukru pudru1/2
torebki cukru wanilinowego10 kropel
aromatu do ciast - polecam
cytrynowy.Na pół szklanki
wody wsypujemy 1 porządną łyżkę
żelatyny ok 10g, powinna, chwilę postać aby stężeć.
Serek łączymy ze
śmietaną, można dodać trochę obrotów aby dostało się jak najwięcej powietrza do masy.Dodajemy
cukier wanilinowy,
cukier puder, ew
wanilie, aromat. Wstawiamy garnek na gaz i powolutku podgrzewamy. Gdy masa będzie ciepła wlewamy
żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia
żelatyny - nie gotujemy. Powstałą masę wlewamy do wyłożoną folią spożywczą keksówki. Studzimy i na 2-4 h ( czym dużej tym lepiej) do lodówki.Gdy masa będzie już stężała bierzemy się za polewę. Rozpuszczamy,
masło i
czekoladę w kąpieli
wodnej, i obtaczamy nasze już pokrojone, ptasie mleczko. Mleczko wraca do lodówki do zastygnięcia masy czekoladowej. Najlepiej całą noc.Smacznego łasuchowania..... Heaven, i'm in heaven....... lalalala....:P