ßßß
Do przygotowania Ptasiego Mleczka o smaku waniliowym potrzebujemy( w przepisie na śmietankowe pomijamy jedynie wanilie)Formę do wypieku keksówMasę cierpliwości180 g śmietany 30%200 g serka mascarpone50 g masła100 g czekolady ( ja dałam pół na pół gorzkiej i mlecznej)laskę wanilii ( bądź nie:))łyżkę żelatyny3 kopiaste łyżki cukru pudru1/2 torebki cukru wanilinowego10 kropel aromatu do ciast - polecam cytrynowy.Na pół szklanki wody wsypujemy 1 porządną łyżkę żelatyny ok 10g, powinna, chwilę postać aby stężeć.Serek łączymy ze śmietaną, można dodać trochę obrotów aby dostało się jak najwięcej powietrza do masy.Dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder, ew wanilie, aromat. Wstawiamy garnek na gaz i powolutku podgrzewamy. Gdy masa będzie ciepła wlewamy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny - nie gotujemy. Powstałą masę wlewamy do wyłożoną folią spożywczą keksówki. Studzimy i na 2-4 h ( czym dużej tym lepiej) do lodówki.Gdy masa będzie już stężała bierzemy się za polewę. Rozpuszczamy, masło i czekoladę w kąpieli wodnej, i obtaczamy nasze już pokrojone, ptasie mleczko. Mleczko wraca do lodówki do zastygnięcia masy czekoladowej. Najlepiej całą noc.Smacznego łasuchowania..... Heaven, i'm in heaven....... lalalala....:P