Czas na ciastka adwentowe. Nie są zbyt wystawne, raczej skromne w wyglądzie i składzie. Dodatek mąki gryczanej nadaje im atrakcyjnego aromatu. Ciastka są kruche i świetnie się przechowują, oczywiście pod warunkiem, że nie ma w ich okolicy zbyt wielu pożeraczy.przepis Kuchnia 12/2012125 g masła60 g cukru trzcinowego65 g cukru białego1 jajko180 g mąki gryczanej100 g maki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliMasło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, sól i oba rodzaje mąki. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.Z ciasta wałkujemy placki o grubości 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Ciastka przed wstawieniem do piekarnika możemy posmarować woda i obsypać cukrem trzcinowym.