Wykonanie
Ciasto, które w moim rodzinnym domu jest prawie zawsze na przyjęciach urodzinowych lub innych świętach. Czasem jest zbyt często pieczony, ale zawsze jeśli pojawia się na
stole, to na pewno
powiem o nim, że jest przepyszny.
Słodycz śmietany, kwaskowatość
wiśni i wytrawny smak
gorzkiej czekolady sprawia, że trzeba
mieć nie lada silny charakter, aby nie sięgnąć po drugi kawałek... Ja takiego charakteru nie mam w kwestii
słodyczy, a w szczególności jeśli dotyczy to
czekolady i zawsze mam dokładkę :)Polecam, bo smak jest rewelacyjny, a jednocześnie ciasto ma lekkość w sobie (jedynie
bita śmietana zawiera trochę tłuszczu). Ciasto powinno być przygotowane dzień wcześniej,
biszkopt jest wtedy lekko wilgotny i smaki poszczególnych warstw przenikają się.Składniki na masę
wiśniową i
śmietanową, oraz dekorację:litrowy słoik kompotu
wiśni bez pestek3 małe
kubki śmietany 30 % ( ok. 220 ml każda)3
śmietan fiksy
cukier waniliowy3 łyżki
cukru pudru100 ml
wiśniówki2 łyżki
mąki ziemiaczanej1 tabliczki
gorzkiej czekolady i
wiśnie kandyzowane lub z
konfitury do dekoracji (ja wyjątkowo udekorowałam pestkami
granatu, bo tym razem nie miałam
konfitury)Składniki na
biszkopt na małą tortownicę:4
jajka4 łyżki
maki tortowej4 łyżki
mąki ziemiaczanej2 łyżki
kakao niesłodzonegoszczypta
soli1/2 opakowania
proszku do pieczenia2/3 szklanki
cukruprzygotowanie
biszkoptu: w jednej misce długo ubijamy całe
jajka i
cukier na gęstą pianę - ważne, aby jak najbardziej napowietrzyć masę - minimum 5 minut w drugiej misce mieszamy pozostałe składnikido ubitych
jajek przez sitko wsypujemy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżkąprzekładamy masę do małej tortownicy ( moja ma średnicę 24 cm)wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 150 stopni docelowo) na 30 minut,po upieczeniu, ostudzeniu, kroimy
biszkopt ostrym nożem na dwie częściSposób przygotowania ciasta:odcedzamy
wiśnie od soku, uzupełniamy sok
wodą do otrzymania 0,5 litra płynuodlewamy połowę szklanki soku i mieszamy z
mąką ziemiaczaną, pozostałość soku zagotujemy, odstawiamy garnek i dodajemy wymieszaną
mąkę z
sokiem, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy (do pojawienia się pierwszych bąbelków powietrza), dodajemy
wiśnie i
wiśniówkę i dokładnie mieszamy,jeszcze ciepłym
kisielem z
wiśniami smarujemy 2 blaty
biszkoptówubijamy
śmietanę z
cukrem waniliowym,
cukrem pudrem i
śmietan fiksami, odstawiamy część
bitej śmietany do dekoracji (kilka łyżek)nakładamy pozostałą
bitą śmietanę na 2 blaty z ostudzonym
kisielem wiśniowym i układamy jedną warstwę
biszkoptu na drugą.dekorujemy
bitą śmietaną i posypujemy kawałkami pokrojonej
czekolady i kandyzowanymi
wiśniami. Ciasto przechowujemy w lodówce.Smacznego :)