Wykonanie
Fragment książki "Extra virgin" Annie Hawes:"
Maria kursuje
między kuchnią i jadalnią, serwuje kolejne dania, przestawia naczynia i sprząta ze stołu, mobilizując i dopieszczając nas dwie i kilkunastu mężczyzn, których karmi co wieczór....Zjedzcie trochę faszerowanych kwiatów
cukini,
mówi Maria. Może pasztecik z brokułami? Może kilka frisceui z liści ogórecznika w cieście naleśnikowym? A teraz pieczone w piecu
cebulki, paski
papryki i
bakłażana z odrobiną
sardelowego bagna cauda . Parę grubych plastrów
pomidora z kopczykiem pesto -
oliwa z gaju Luigiego,
bazylia z grządki za domem. Może kilka kwadracików
ziołowej tarty serowej?Jak miałyśmy się domyślić, że to wszystko były tylko przekąski? Teraz wiemy dzięki Luigiemu, którego umiejętność abstarkcyjnego myślenia doprowadziła go do konkluzji, że nasze ekscentryczne zachowanie przy
stole nie wynikało ze świadomego nonkonformizmu, lecz z braku systemu odniesienia. Musimy się jeszcze wiele nauczyć. Dzisiaj wieczór zbulwersowałyśmy całe towarzystwo, nakładając
sałatkę na talerz z makronem. Sałatki nie je się z makronem.
Sałatkę je się później. Makron mógłby sie od tego zwarzyć w żołądku, tłumaczy
Maria, ściągajac
sałatkę z naszych talerzy. Na potwierdzenie jej słów dokoła kiwają się mądre głowy i słychać chóralne: Ah, si, si. Jakby wpadka z
sałatką to było mało, kapitulujemy po
makaronie. Bez secondo ? Znowu? Nie chcemy nawet sprawdzić, jak smakują skwierczące stosy
mięsa, które pojawiły się na stole? Secondo jest najważniejsze w całym posiłku! "














