Wykonanie
Jakiś czas temu mąż kupił
udziec z
indyka. Nie miałam wtedy na niego pomysłu, więc wylądował w zamrażarce. Wczoraj przypomniałam sobie o nim. Poszukałam w necie co to można ciekawego z niego zrobić. Połączyłam kilka przepisów i powstał pyszny
indyk na sobotni obiad.
Mięso wyszło bardzo miękkie i smaczne. Aromat
pieczonego indyka unosił się w całym domu. Polecam i smacznego!
SKŁADNIKI1 kg udźca z
indyka2-3 ząbki
czosnkusólbiały pieprzmielona
słodka paprykamajeranekJAK TO ZROBIĆ
Udziec z
indyka myjemy, osuszamy. Ząbki
czosnku obieramy, kroimy na pół. W
mięsie robimy nacięcia, wsypujemy do niego
sól i wkładamy połowę
czosnku. Cały
udziec obficie posypujemy
solą,
pieprzem,
słodką papryką i
majerankiem. Wkładamy do ręka i odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. 30 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, żeby
mięso ładnie się zarumieniło. Płyn, który powstał z pieczenia zlewamy do garnuszka i robimy sos - zagęszczamy
mąką.
Udziec jedliśmy z pieczonymi
ziemniakami i
buraczkami na ciepło.