ßßß
2 flądry - najlepiej tusze1 cebula1 łyżka pieprzu ziołowego1 łyżka solipół cytrynysos pomidorowy1 puszka pomidorów pelati1 ząbek czosnku3-5 czarnych/zielonych oliwek1 łyżeczka suszonej bazyliidwa duże listki świeżej (można pominąć)oliwasól, pieprzRyby dokładnie umyć i osuszyć. Naciąć delikatnie skórę ryby na ukos w kilku miejscach. Następnie natrzeć je solą i pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Pozostawić je w lodówce na min. 1 godzinę.Sos pomidorowy: pół cebuli oraz czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodać pomidory oraz pokrojone na mniejsze kawałki oliwki. Gdy pomidory puszczą sok i sos odparuje i będzie gęsty - zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem oraz suszoną bazylią.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do żaroodpornego naczynia przełożyć sos pomidorowy a na niego położyć ryby. Przykryć ryby połową cebuli posiekaną w piórka. Na koniec można jeszcze skropić je lekko sokiem z cytryny oraz polać delikatnie oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min.Poniżej znajdziecie też przepis na pieczone ziemniaczki.


Pieczone ziemniaczki5-7 ziemniaków (w zależności od wielkości)1-2 łyżki suszonego tymianku1/2 łyżeczki ostrej papryki1/2 łyżeczki słodkiej papryki1-1,5 łyżki oliwyZiemniaki dobrze wyszorować i pokroić na ósemki (albo i mniej). Ważne żeby były w miarę równe - wtedy równo się upieką. Ziemniaki włożyć do miski i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Następnie wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zapiekać w rozgrzanym do 190-200 stopni piekarniku przez ok 20-30 min (w zależności od grubości naszych kawałków). Po wyjęciu posolić.Smacznego! ;-)