ßßß Cookit - przepis na CIASTO JAGLANO-DYNIOWE Z BAKALIAMI bez glutenu

CIASTO JAGLANO-DYNIOWE Z BAKALIAMI bez glutenu

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne i wilgotne...
Pachnące jesienią...
Składniki:
350g surowej kaszy jaglanej
900 surowej soczystej dyni np. prowansalskiej muszkatołowej
300g soczystych jabłek
łyżka ekstraktu waniliowego
dwie łyżeczki cynamonu
dwie łyżeczki przyprawy do pierników
szczypta mielonych goździków
2 łyżki oliwy
po garści suszonych moreli, śliwek i fig
1/4-1/2 szklanki syropu z agawy lub innego płynnego słodu
1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego
Dynię i jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki połączyć. Kasza musi być dokładnie zmoczona.
Przełożyć masę do keksówki dokładnie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (tylko dolna grzałka) i piec ok. 90 minut do zezłocenia wierzchu. Wyjąć z formy.
Kroić po całkowitym wystudzeniu, inaczej może się kruszyć.
Inspiracją był przepis z Trochę innej cukierni .
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/11/ciasto-jaglano-dyniowe-z-bakaliami.html