Wykonanie
Do pieczenia serników-tofurników zainspirowały mnie przepisy znalezione na blogu arbuzowedaiquiri . Najpierw upiekłam sernik
kokosowy i ... zakochałam się. Dotąd nie wierzyłam, że sernik bez
sera może smakować sernikiem... Spodziewałam się raczej czegoś mdłego w smaku, nijakiego... A tu proszę! Prawdziwy serniczek z
kokosem i nutą
cytrusową... Pyszny. Tym razem wersja wieloowocowa.Składniki (na 3 kokilki o średnicy 11cm i wys. 4,5cm):300g naturalnego
tofuszklanka
wiórków kokosowych (użyłam wiórków od
mleczka kokosowego)3 łyżki
mleka kokosowego lub
wody1,5 łyżki
stewii2 łyżki
syropu z agawyłyżka ekstraktu
cytrynowego lub skórka starta z
cytrynyłyżka
soku z cytryny3 łyżki
otrąb gryczanychpół łyżeczki
cynamonugarść
rodzynekbanan3 garście
mrożonej mieszanki owocowejTofu, wiórki,
mleko, słody,
sok z cytryny,
otręby,
cynamon oraz
banana zmiksować. Dodać
rodzynki, wymieszać. "Ciasto" rozłożyć do kokilek lub innej formy. Na wierzchu ułożyć
owoce, lekko docisnąć dłonią. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.