ßßß Cookit - przepis na RAZOWIEC PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE

RAZOWIEC PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE

nazwa

Wykonanie

Tym chlebkiem raczę moją "glutenową" część rodzinki już od prawie dwóch lat:)
Zdrowy i pyszny z dodatkiem ziaren.
Składniki:
400g aktywnego zakwasu żytniego
200g mąki żytniej razowej (typ 2000)
270g mąki pszennej (daję w całości razową lub razową pół na pół z białą)
300g letniej wody
sól (ok. 13g)
garść siemienia lnianego
dwie garście pestek słonecznika lub/i dyni
Składniki wymieszać i odstawić na około godzinę. Po tym czasie ciasto wymieszać i ponownie odstawić na 45-60 minut. Następnie przełożyć do formy (u mnie duża keksówka) i odstawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury (ciasto powinno prawie podwoić objętość ; u mnie trwa to zwykle 2 godziny)). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. godzinę w 200-220 stopniach.
Wier z ch chlebka można przed pieczeniem posmarować oliwą, a jeszcze lepiej jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2012/12/razowiec-pszenno-zytni-na-zakwasie.html