Wykonanie
Składniki:3,5 szklanki
mąki1/4 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
przyprawy korzennej do piernika4
jajka0,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków4 łyżki
oleju2 szklanki płynnego
miodupół szklanki mocnej świeżo parzonej
kawy2 łyżki
rumu1,5 szklanki posiekanych
orzechów włoskich lub pekan (u mnie szklanka włoskich i 0,5 szklanki
migdałów)Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać z
solą,
proszkiem do pieczenia,
sodą i
przyprawą korzenną.
Jajka ubić mikserem do białości i puszystości. Nadal ubijając dodawać
cukier - ubić na gęsty, puszysty kogel -
mogel. Następnie dodawać
olej,
miód,
kawę i
rum. Wyłączyć mikser, wsypać suche składniki i wymieszać łyżką (ew. mikserem z przystawką mieszającą). Dodać
orzechy, wymieszać. Ciasto przelać do formy (u mnie była to duża oraz mała keksówka). Piec do suchego patyczka (ok. 50 minut w 170 stopniach).Bardzo dobrze się przechowuje, długo zachowuje świeżość. Można zamrozić.Przepis znalazłam u Doroty.