ßßß Cookit - przepis na Kluski Śląskie z Sosem Pieczarkowym

Kluski Śląskie z Sosem Pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Wczoraj zrezygnowałam z klusek śląskich.
Dziś postanowiłam zakasać rękawy i zabrać się do pracy:)
Z samego rana obrałam ziemniaki.
Pokroiłam pieczarki.
No i się zaczęło.
Zapachy i aromaty od wejścia krzyczały;
Będzie smacznie jak u mamy!:)
Skład
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- margaryna
- sól
- 10 pieczarek
- 1 duża cebula
- pieprz
- maga Knorr
- śmietana
- mąka zwykła
- mleko
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane odcedzamy, dodajemy ok 2 łyżki margaryny,
tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę
Przekładamy do miski i ubijamy ręką bądź łyżką.
Ostudzone ziemniaki dzielimy na 4 równe części.
Jedną z nich wyciągamy łyżką, a w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną
Miesimy ręką, kiedy składniki połączą się,
możemy przystępować do formowania kulek.
Wychodząc na przeciw osobom, które nigdy nie robiły lub nie potrafią robić klusek śląskich
przygotowałam z kilku zdjęć, instruktarz tworzenia klusek idealnych krok po kroku ;D
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, wrzucamy do rondla.
Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek.
Solimy, pieprzymy.
Dodajemy kawałek margaryny.
Stawiamy na palnik.
Następnie podlewamy wodą.
Póki pieczarki nie zmiękną dolewamy wodę, po tym jak poprzednia wyparuje.
Kiedy wszystko jest już miękkie możemy przystępować do kończenia sosu.
Do słoika wsypujemy kopiastą łyżkę mąki i ok szklankę wody.
Zakręcamy i potrząsamy.
Jest to idealny sposób na zmieszanie mąki z wodą bez obaw o grudki.
Wlewamy zawartość słoika do pieczarek i mieszamy aż zgęstnieje,
następnie dodajemy ok 2 łyżki śmietany i wciąż mieszamy.
Gdyby sos okazał się za gęsty nie podlewajcie go wodą,
zamiast tego użyjcie mleka.
Dzięki temu jego smak okaże się jeszcze bardziej aksamitny.
Na koniec doprawmy całość solą i pieprzem oraz magii.
Z podanej porcji wychodzi ok 30 sztuk klusek.
Czas przygotowania ok 40 minut.
Źródło:http://domoweobiady.blogspot.com/2014/08/kluski-slaskie-z-sosem-pieczarkowym.html