Wykonanie
Pomidory malinowe, to jeden z moich ulubionych gatunków. Nie wiem, czy w tym roku
będę miała okazję zrobić domowy
przecier pomidorowy, więc trzeba cieszyć się pachnącymi
pomidorami póki jest na to czas:)Już wiele
razy słyszałam o zupie z pieczonych
pomidorów i natknąwszy się zupełnie przypadkiem na przepis podczas surfowania po Internecie, postanowiłam spróbować swoich sił:) Jest to bardzo prosta potrawa, tylko długo się na nią czeka.Do przygotowania zupy potrzebujemy
BULION:1. możemy go stworzyć w szybki sposób: za pomocą
warzywnej kostki rosołowej2. możemy go tworzyć w sposób tradycyjny:
wywar na bazie warzyw -
marchew,
pietruszka,
seler,
porCo potrzebujemy:300 ml
bulionu1 kg
pomidorów malinowych1
czerwona papryka1
cebula3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
bazyliakwaśna
śmietana (np. szczecińska 18%)odrobina
oliwy z oliwek1.
Pomidory myjemy, kroimy na pół i wycinamy szypułki. Wyciskamy
czosnek przez praskę i wcieramy go w miąższ
pomidorów.
Pomidory układamy skórką do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. posypujemy
solą i
pieprzem.2.
Paprykę rozcinamy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i układamy na blaszce skórką do góry.3.
Cebulę obieramy i przekrajamy na pół. Kładziemy przecięciem do góry.4. Wszystkie warzywa lekko spryskujemy
oliwą z oliwek i wkładamy na około 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.5. Po upieczeniu warzyw możemy przystąpić od razu do blendowania ich z
bulionem. Jednak ja wcześniej rekomenduję zdjęcie skórki z
pomidorów - osobiście nie cierpię farfocli, które się z niej tworzą w zupie kremie:)Jak już skórką zdjęta/lub jak preferujemy dodanie ich ze skórką, w większym naczyniu, za pomocą blendera miksujemy całość razem z
bulionem i kilkoma listkami świeżej bazylii/suszonej jeśli nie mamy świeżej. Do smaku dodajemy
sól i
pieprz. Podajemy z kwaśną
śmietaną i
bagietką czosnkową.
Do przygotowania
bagietki czosnkowej potrzebujemy :1 duży ząbek
czosnkuszczyptę
bazyliibagietkę pszenną1 łyżkę
oliwy z oliwekBagietkę kroimy na większe kromki - pod ukosem.
Oliwę,
czosnek i
bazylię mieszamy razem w miseczce.Kromki z
bagietki układamy na blaszce wyścielanej papierem do pieczenia. Na każdą
bagietkę rozsmarowujemy odrobinę mieszanki z miseczki. Składamy do piekarnika na 5 minut (np. pod koniec pieczenia warzyw)Smacznego!