Wykonanie
Uwielbiam zupy - kiedy tylko
mogę, to z przyjemnością je gotuję. Jeszcze nieco moim zupom brakuje do smaku, jaki pamiętam z dzieciństwa, ale wierzę, że to wszystko kwestia praktyki. Może za 10 lat
będę mistrzem zup. Choć przyznam, że moja pomidorowa (a mam co najmniej 3 wersje jej przyrządzania) jest znakomita:)Pieczarkowa jest jedną z tych zup, którymi ciężko byłoby się najeść domownikom - szczególnie, jeśli w domu mamy mężczyznę:) Dlatego ja swoją wzbogacam
makaronem,
ziemniakami lub i tym i tym, jak to zrobiłam tym razem.
Wywar na zupę pewnie każdy robi po swojemu. Ja nie uznaję
kostek rosołowych,
suszonych warzyw i innych udogodnień współczesności, więc moja zupa smakuje praktycznie samymi warzywami,
wywarem mięsnym i
przyprawami.Składniki:2 ćwiartki
kurczaka (oczyszczone i umyte według własnego uznania)4
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiego4 łyżki
śmietany 18%2
ziemniaki średniej wielkości pokrojone w średnią kostkę60g
makaronu (ja mam małe kolanka)4
marchewki starte na tarce1 duża
pietruszka korzeń starta na tarcepół
selera startego na tarceposiekany w pół plastry
por (biała część)
sól,
pieprzkoper posiekany700 g
pieczarek (wychodzi mocno pieczarkowa) pokrojonych w większe cząstki1. Do garnka wlewamy
wodę i wkładamy
kurczaka,
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 20 minut. Jeśli powstanie szumowina (biała piana) należy ją zgarnąć łyżką lub cedzakiem).2. Do garnka dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy razem z
mięsem około 15 minut.3. Wyciągamy z garnka
mięso i studzimy je. Jak ostygnie, oddzielamy od kości i kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka.4. Dodajemy
makaron (można przed włożeniem przepłukać zimną
wodą).5. W kubek odlewamy trochę zupy i zabielamy ją
śmietaną. Następnie wlewamy po woli do garnka, ciągle mieszając.6. gotujemy na malutkim ogniu jakieś 5 minut. Doprawiamy do smaku.7. Na koniec w garnku, lub na talerzach posypujemy zupę
koprem. U mnie
kopru zawsze w garnku ląduje dużo, gdyż uwielbiam jego zapach i smak w połączeniu z
pieczarkami.Idealna na zimowe, wietrzne, dni:)