ßßß
 
            
         Na ok 3 porcje:1 łyżka oleju roślinnego1/2 drobno posiekanej papryczki chili2 ząbki czosnku drobno posiekanego2cm imbiru startego na tarce1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki4-5 młodych cebulek - dymek, pokrojonych w spore kawałkigarść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki)1 marchewka pokrojona w patyczkigarść kiełków fasoli mungmięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy)1 plaster boczku2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry)200g makaronu noodleNa sos:100ml sosu sojowego light2 łyżki sosu rybnego2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki cukru1 łyżka mąki kukurydzianejSos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki ze sobą.We wszystkich daniach typu stir fry najważniejsze jest przygotowanie. Wszystkie składniki muszą być wcześniej gotowe, bo nie ma już potem czasu podczas smażenia.Woka nagrzewamy aż zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej noodle i kiełki. Wlewamy sos i gotowe.Smacznego!
Na ok 3 porcje:1 łyżka oleju roślinnego1/2 drobno posiekanej papryczki chili2 ząbki czosnku drobno posiekanego2cm imbiru startego na tarce1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki4-5 młodych cebulek - dymek, pokrojonych w spore kawałkigarść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki)1 marchewka pokrojona w patyczkigarść kiełków fasoli mungmięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy)1 plaster boczku2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry)200g makaronu noodleNa sos:100ml sosu sojowego light2 łyżki sosu rybnego2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki cukru1 łyżka mąki kukurydzianejSos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki ze sobą.We wszystkich daniach typu stir fry najważniejsze jest przygotowanie. Wszystkie składniki muszą być wcześniej gotowe, bo nie ma już potem czasu podczas smażenia.Woka nagrzewamy aż zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej noodle i kiełki. Wlewamy sos i gotowe.Smacznego!