Wykonanie
Już za chwilę pojawią się nasze
młode ziemniaki! Żadne inne nie potrafią zastąpic ich smaku. Są delikatne,
maslane w smaku. Uwielbiam do nich GZIK!Niestety jeszcze ich nie ma... więc na moim talerzu widnieją jakieś hiszpańskie chyba...Mam do Was ogromną prośbę! Nie obierajcie
młodych pyrek! To w skórce znajduje się najwięcej witamin.Nasz poznański gzik to świetna szybka i prosta potrawa. Możecie go zrobić do
ziemniaków pieczonych w ognisku, zapieczonych w piekarniku lub po prostu - i tak smakuje najlepiej - gotowanych w łupinkach! Dziś podam Wam najprostszą postać tej potrawy, taką najbardziej lubię :D
składniki na 3-4 porcje1/2 kg
ziemniaków2 półtłuste
twarogi dobrej jakości200 ml słodkiej
śmietanki 18%1 duża
cebula pokrojona w drobną kostkę
szczypioreksólpieprzprzygotowanieDo miski wsyp posiekaną
cebulę, posyp
solą, zamieszaj i odstaw na 15 minut. Do posiekanej
cebuli, która pod wpływem
soli powinna zmięknąć dodaj
ser, rozgnieć go widelcem lub dużą łyżką. Dolewaj
śmietanki stopniowo dokładnie mieszając.Gzik może być badziej zwarty lub bardziej lejący. Zależy ile dodasz
śmietanki. Pamiętaj, że wstawiając go do lodówki jeszcze zgęstnieje. Do naszego
twarogu ze
śmietaną dodaj
pieprz i w razie potrzeby
sól. Teraz posiekany
szczypior, wymieszaj - odstaw do lodówki.Ugotuj
ziemniaki w łupinkach, bez
soli! Jeśli
ziemniaki są stare obierz je ze skórki, jeśli
młode, nigdy tego nie rób! Gzik podaje się do gorących pyrek. Polej je
serem, posyp
szczypiorkiem i smacznego! Takie proste a takie smaczne!
Bona Apetita!