Wykonanie
Też tak macie, że tęsknicie do potraw z dzieciństwa?Ja po latach odkopuję stare przepisy z czasów, kiedy w naszej kuchni rządziła jeszcze babcia ... pyrki z gzikiem serwowano wtedy nooo... pewnie raz w miesiącu na piątkowy obiad. I był to dla mnie jeden z bardziej nielubianych piątkowych obiadów.Bo w
sumie to czy dziecku mogą smakować
ziemniaki w mundurkach z
białym twarożkiem? Dla mnie było to strasznie "zapychające" danie, ale było to czasy, że nie było innej alternatywy obiadu, nikt nie sugerował: jak ci nie smakuje - zrobię coś innego :) Obiad był obiad i trzeba było go zjeść :)I okazuje się, że do wszystkiego trzeba chyba w życiu dorosnąć - do pyrek z gzikiem również:)Teraz to już nie "zapychający" obiad tylko pyszne ziemniaczki, z jeszcze pyszniejszym
twarożkiem z
cebulką i
śmietaną ...Echhh życie! :)
Składniki:zmielony
twaróg (lub poduszony widelcem)ukwaszona
śmietana 18%mała
cebulkaszczypiorekpieprzsólmałe
ziemniakimasłoWykonanie:
Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy, podajemy w całości lub kroimy na poł. Obok
ziemniaków, lub na przekrojone połówki kładziemy gzik czyli nasz
twarożek rozrobiony ze
śmietaną z dodatkiem
cebulki,
szczypiorku,
soli i
pieprzu. Dla wzbogacenia smaku na każdy
ziemniak wykładamy wiórek prawdziwego, świeżego
masła.