ßßß
Jest to przepis prawie co do ziarnka ryżu podkradziony koledze.Przy okazji polecam bloga jego wspaniałej żonki: Torbacze i Świetliki . Asia robi naprawdę śliczne torebki.No a teraz do przepisu marsz!Składniki:0,5 szklanki czerwonej soczewicy (suchej)1 - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (my używamy białego, ale oczywiście można zastąpić brązowym, albo jakąś kaszą)1 czerwona, bądź innego koloru papryka (u nas była czerwona)przecier pomidorowy / koncentrat (ilość wedle upodobania)1 - 2 cebule1 spory ząbek czosnku1 - 1,5 łyżki glonów Wakame w płatkach2-3 łyżki oliwy lub nierafinowanego oleju (u nas był olej lniany, jego charakterystyczny smak bardzo tu pasuje)sól, pieprzsłodka papryka, inne przyprawy (np. curry, oregano, bosforska itp)
Przygotowanie:Glony namoczyć i posiekać. Cebulę posiekać razem z czosnkiem i zrumienić na oliwie wraz z drobno pokrojoną papryką, następnie zalać niewielka ilością wody i rozgotować w niej soczewicę (na dość gładką papkę). Dodać przecier pomidorowy, ugotowany ryż i glony Wakame. Dokładnie wymieszać składniki, posolić i doprawić według uznania. Odstawić do wystygnięcia.
Dobra rada autora:Jeśli lubimy wyrazisty „rybny” smak, nie ma problemu można dodać więcej Wakame; gdy nasz paprykarz jest zbyt rzadki, można dodać więcej ryżu. Jeżeli zbyt gęsty możemy rozcieńczyć go nieco wodą lub oliwą w celu uzyskania smarowności.Paprykarz jest idealnym smarowidłem do chlebka, ale smaczny jest również jako przekąska na ciepło.
Smacznego!