Wykonanie
Przepis z puszki, zmodyfikowany po surrykaciemuPotrzeba nam:*Do farszu1 kg
ziemniaków2 spore
cebulepaczka
andrutów (takich
wafli okrągłych)czarny
sezamsólolej do smażenia*Do panierki-
mąka zwykłą i ziemniaczana-
mleko sojowe lub
woda-
bułka tarta-czarny
sezamZiemniaki gotujemy.
Cebulę po skostkowaniu podsmażamy.Nad gorącymi
ziemniakami znęcamy się tłuczkiem aż się z nich
zrobi piure.No chyba, ze ktoś ma maszynkę o paskudnej nazwie ,,do
mięsa" to może sobie pokręcić i je zmielić. A no i jeszcze przydałaby się naiwna dusza do umycia tej maszynki
potem. Za dużo zachodu. Ale wróćmy do
ziemniaków bo wystygną. Więc zanim wystygną to wrzućmy tam naszą podsmażoną
cebulkę, sypnijmy sobie czarnego
sezamu, no i
soliA teraz jedziemy z
waflami.Bierze się taki
andrut i zwilża go
wodą po czym trzeba rozsmarować na nim masę ziemniaczaną.
Wafel zaraz zmięknie. Wtedy go trzeba zawinąć. Zawijamy tak jak naleśnika gdy nie jest on dla gości ;). Zwyczajnie. W rulonik. I tak wszystkie
wafle do końca masy.
potem trzeba je schłodzić w lodówce, lub naprędce w zamrażalniku.Gdy te ruloniki już sobie stężeją to się je plasterkuje. Takie plasterki panierujemy.Moje panierowanie wygląda tak:-W naczyniu z niewielką ilością
mleka sojowego rozmieszowywuje również niewielką ilość
mąki ziemniaczanej, i wrzucam tam troszkę czarnego
sezamu-naczynie obok to talerzyk z
mąką oraz odrobiną czarnego
sezamu-ostatnie naczynie to talerzyk z
tartą bułką i znowuż odrobiną
sezamu.Plasterki przelatują przez naczynia w wyżej wymienionej kolejności.Takie wypanierowane smażymy na patelni z
olejem do uzyskania złotego koloru.Zdjęcie dodam dopiero w przyszłości, bo niestety nie ma już co fotografować ;)W ostateczności można się ich dopatrzeć na zdjęciu zamieszczonym tutaj w prawym górnym
rogu stołu