Wykonanie
Okres lata i jesieni jest najlepszym czasem na przygotowanie lecza. Warzywa o tej
porze to bomba witaminowa, aż żal tego nie wykorzystać. Leczo jest smakiem mojego dzieciństwa. Mogłabym go jeść, jeść, jeść. Wcześniej do całości dodawałam
fileta z kurczaka lub
kiełbasę, jednak mój mąż zawsze temu się sprzeciwia, więc zostało leczo w wersji warzywnej.Przygotowując potrawę warzywa podsmażam stopniowo, zaczynając od tych najtwardszych, na dość sporym ogniu, na dobrze rozgrzanej
oliwie. Warzywa powinny być miękkie, ale też lekko chrupiące. Nie możemy doprowadzić do ich rozgotowania, ponieważ utracą one zbyt dużo wartości odżywczych, a smak będzie nieciekawy. Do całości dodaję mój domowy
koncentrat pomidorowy, który nadaje daniu charakterystyczny posmak :)
Składniki:2
czerwone papryki1
żółta papryka1
czerwona cebula1 średnia
cukinia3 mięsiste
pomidory (poza sezonem
pomidory w puszcze)1 słoiczek domowego koncentratu
oliwa z oliwekziele angielskie,
liść laurowysól,
pieprz,
papryka słodkaPrzygotowanie:1.
Pomidory obieramy ze skórki.2.
Paprykę,
cukinię,
cebulę,
pomidory kroimy w grubszą kostkę.3. Na rozgrzanej
oliwie z oliwek podsmażamy
paprykę, dodajemy pokrojoną
cebulę, następnie
cukinie i
pomidory. Wrzucamy 2 ziarenka
ziela angielskiego i
liść laurowy. Warzywa gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.4. Dodajemy
koncentrat pomidorowy, gotujemy. Doprawiamy do smaku.
Szybkie, rozgrzewające jednogarnkowe danie gotowe :)