ßßß Cookit - przepis na Przepis FIT: Sałatka z brokułami, fetą, pomidorami i prażonymi pestkami słonecznika

Przepis FIT: Sałatka z brokułami, fetą, pomidorami i prażonymi pestkami słonecznika

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza sałatka jest świetną propozycją na imieninowy stół, lunch do pracy czy kolację. Brokuł ugotowany al dente idealnie komponuje się z mięsistymi pomidorami i słoną fetą. Chrupiące pestki słonecznika nadają całości fajny posmak. Do sałatki możemy dodać też podsmażonego fileta z kurczaka lub kilka łyżek kukurydzy. Wszystko skomponuje się genialnie.
Sałatka jest u mnie hitem i często gości w moim domu. Jest pożywna, zdrowa i smaczna. Pięknie się prezentuje. Nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu, wszystko przygotujemy w chwili, gdy różyczki brokułów będą się gotować. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Jeśli jednak macie zamiar podać ją później, to przygotujcie wszystkie składniki, a chwilę przed przygotowaniem połączcie je ze sobą. Poniżej przedstawiam wersję bez żadnego sosu, ale można przygotować domowy sos czosnkowy lub sos na bazie jogurtu naturalnego i musztardy - wyjdzie również pysznie.
Składniki:
1 brokuł
3 pomidory (polecam odmianę lima)
150 g sera feta
4 łyżki pestek słonecznika
sól, pieprz
ew. domowy sos czosnkowy / sos: jogurt naturalny + musztarda
Jak zrobić?
1. Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
2. Pomidory kroimy w pół-talarki, a fetę w grubszą kostkę.
3. Na talerzu układamy wszystkie składniki, posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i ewentualnie polewamy sosem. Sałatki nie trzeba już solić, ponieważ feta i brokuł będą słone. Wystarczy doprawić do smaku pieprzem.
Smacznego :)
Źródło:http://filizanka-smakow.blogspot.com/2014/10/przepis-fit-saatka-z-brokuami-feta.html