Wykonanie
Dzisiejsza
sałatka jest świetną propozycją na imieninowy stół, lunch do pracy czy kolację.
Brokuł ugotowany al dente idealnie komponuje się z mięsistymi
pomidorami i słoną
fetą. Chrupiące
pestki słonecznika nadają całości fajny posmak. Do sałatki możemy dodać też podsmażonego
fileta z kurczaka lub kilka łyżek
kukurydzy. Wszystko skomponuje się genialnie.
Sałatka jest u mnie
hitem i często gości w moim domu. Jest pożywna, zdrowa i smaczna. Pięknie się prezentuje. Nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu, wszystko przygotujemy w chwili, gdy różyczki
brokułów będą się gotować. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Jeśli jednak macie zamiar podać ją później, to przygotujcie wszystkie składniki, a chwilę przed przygotowaniem połączcie je ze sobą. Poniżej przedstawiam wersję bez żadnego sosu, ale można przygotować domowy
sos czosnkowy lub sos na bazie
jogurtu naturalnego i
musztardy - wyjdzie również pysznie.
Składniki:1
brokuł3
pomidory (polecam odmianę lima)150 g
sera feta4 łyżki pestek
słonecznikasól,
pieprzew. domowy
sos czosnkowy / sos:
jogurt naturalny +
musztardaJak zrobić?1.
Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.2.
Pomidory kroimy w pół-talarki, a
fetę w grubszą kostkę.3. Na talerzu układamy wszystkie składniki, posypujemy prażonymi
pestkami słonecznika i ewentualnie polewamy sosem. Sałatki nie trzeba już solić, ponieważ
feta i
brokuł będą słone. Wystarczy doprawić do smaku
pieprzem.
Smacznego :)