Wykonanie
Ostatnio ten przepis pojawił się na durszlaku i od razu wpadł mi w oko, pizza z jaj brzmi całkiem ciekawie. Dawno już nie robiłam omletów i totalnie wyszłam z wprawy. Raczej pamiętam je z dzieciństwa, bo mój tata często je robił, dodawał nawet trochę
bułki tartej, która nadawała taki charakterystyczny posmak. I tak wracając do tematu postanowiłam się skusić i zrobić omleta w stylu hawajskim, wyszedł przedni.
3
jajaplaster
szynkikilka cząstek
ananasałyżka
oleju,
sólłyżka
mąki - ja użyłam kukurydzianejstarty
żółty serłyżka
otrębów3 łyżki
mlekaOtręby namaczamy w
mleku. Następnie
białko jaj lekko ubijamy to podniesie puszystość naszego omleta.
Żółtka,
sól i łyżkę
mąki dodajemy do
otrębów, dokładnie roztrzepujemy, dodajemy łyżkę
oleju i ubite
białka. Jeszcze raz wszystko mieszamy.
Jaja wlewamy na patelnię i pieczemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut.
Szynkę kroimy na małe kawałeczki. Po tych 5 minutach na omleta kładziemy właśnie szyneczkę, kawałki
ananasa i posypujemy
serem, przykrywamy i pieczemy kolejne 10 minut. Na koniec proponuje posypać jakaś
zieleniną zgodnie z zasadą, że do każdego posiłku powinno się zjeść coś surowego, choćby
natkę pietruszki,
szczypiorek lub
pomidorka.