ßßß
Składniki:1,5 szklanki mąki1/2 szklanki cukru1 szklanka gorącego ulubionego naparu( lub sama woda)4 łyżki kakao1 łyżka octu1/3 szklanki oleju rzepakowego1 łyżka sody ( lub pół na pół z proszkiem do pieczenia)
szczypta soli + sól na krem toffi&krem toffi ( do posmarowania wierzchu)dwie garści ryżu preparowanegopół tabliczki czekolady50 g masła1 łyżeczka kakaoPrzygotowanie:Mąkę , cukier, sodę , sól oraz kakao mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy olej oraz ocet. Mieszamy niedokładnie . Przygotowany wcześniej gorący napar dolewamy stopniowo do masy. Ciasto przyjmie formę gluta ;)- będzie zwarte i nieco gumowate dla oka. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach w tortownicy o przekroju 21 cm. ( inne foremki tez wchodzą w grę;). Upieczone i wystudzone nasze Niewielkie ciasto dekorujemy- wierzch smarujemy ulubionym kremem ze słoiczka ( u mnie toffi ) , posypujemy solą oraz preparowanym ryżem. Dociskamy delikatnie. W między czasie rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem , dorzucamy kakao i nieco schłodzoną polewamy obficie ciasto. Czekamy aż zastygnie i pałaszujemy .:DSmacznego Głodownicy!
Pan Nielot we własnej osobie.