Wykonanie
Przepis na
ziemniaki ze
śliwkami pochodzi z kalendarza z przepisami. Zapowiadał się bardzo fajnie, połączenie
śliwek,
cebuli i
ziemniaków wydało mi się intrygujące. Mój zapał ostygł, gdy spróbowałam gotowych już
ziemniaków. Nie były ani powalająco smaczne, ani paskudne. Zwyczajnie przeciętne.Cieszę się, że wykorzystałam ten przepis i wzbogaciłam swoje doświadczenia kulinarne i smakowe, jednak zdecydowanie go nie powtórzę.W trakcie obiadu, wraz z M stwierdziliśmy, że jest to po prostu marnowanie największego skarbu Wielkopolski -
cebuli.Nie zaprzeczam jednak, że komuś takie połączenie może bardzo pasować.
Ziemniaki są lekko słodkie, a
śliwka mocno wyczuwalna. Myślę, że będą dobrym, wykwintnym dodatkiem do
pieczonego mięsa.
Czas przygotowania : ok 60minSkładniki (na 2-3 porcje):- 0,5 kg
ziemniaków- 180-200g suszonych
śliwek- 1
cebula- szklanka
bulionu- 2 łyżki
masła- 1/2 łyżeczki
tymianku- 1 łyżka posiekanego
koperku- 1 ząbek
czosnku-
sól,
pieprz1.
Śliwki namocz w letniej, przegotowanej wodzie przez ok 30 min. Osącz i pokrój w cienkie paski.2. Posiekaj
cebulę, obierz
ziemniaki i pokrój w plastry.3. W garnku stop
masło, włóż
ziemniaki,
cebulę i
śliwki. Posyp
solą,
pieprzem i
tymiankiem.4. Smaż chwilę, mieszając. Dodaj
koperek i posiekany drobno
czosnek.5. Zalej gorącym
bulionem i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż
ziemniaki będą miękkie.