ßßß
Czas przygotowania : ok 20 min + pieczenie + lukrowanieSkładniki (na 40-45 sztuk):- 2 szklanki cukru- 230g miękkiego masła- 420g sera ricotta- 2 jajka- 2 łyżeczki aromatu waniliowego- 4 szklanki mąki- 2 łyżki proszku do pieczenia- 1 łyżeczka soli- 1 1/2 szklanki cukru pudru- 5 łyżek mleka1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.2. Dodaj serek ricotta, jajka i aromat waniliowy. Miksuj na niskich obrotach do połączenia się składników.3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.4. Formuj kulki wielkości orzechów włoskich, układaj na papierze do pieczenia w odległości ok 2 cm od siebie.5. Piecz w 175oC około 15 min.6. Pozostaw ciasteczka do ostygnięcia.7. Wymieszaj cukier puder z mlekiem i powstałym lukrem polewaj ciasteczka i dowolnie ozdabiaj.