ßßß
Składniki:wątróbka drobiowa - 1/2 kg,cebula - 2 dość duże,jabłka - 2 (użyłam szarej renety - nie rozpada się w czasie duszenia),olej do smażenia - 2-3 łyżki,majeranek - 1 łyżka,czerwone wytrawne wino -1/2 szklanki,woda - 1/2 szklanki,pieprz, sól,mąka,Jak zrobić:Wątróbkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej. Każdy kawałek wątróbki panierujemy w mące i smażymy do chrupości. Nic nie solimy - to sprawi, że wątróbka będzie miękka. Podsmażoną wątróbkę zdejmujemy z patelni na podgrzany talerz. Na olej, który został na patelni wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę - smażymy do zeszklenia. Dodajemy obrane i pokrojone w cząstki jabłko, podsmażamy. Do jabłek i cebuli dokładamy wątróbki, posypujemy majerankiem, dolewamy wino i wodę, solimy i pieprzymy. Dusimy około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. W czasie duszenia kilka razy mieszamy potrawę. Sos się zredukuje i zgęstnieje, jeśli będzie zbyt gęsty można dodać wody. Na koniec próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Smacznego!