Wykonanie
Nie przepadam za
wątróbką, nie jadam
podrobów. Ta
wątróbka to jedyna, która mi dość smakuje, mężowi smakuje bardzo:) Dobrze pasuje do puree z
ziemniaków,
czerwone wino ciekawie "podkręca"smak,
jabłka nadają
słodyczy.
Składniki:
wątróbka drobiowa - 1/2 kg,
cebula - 2 dość duże,
jabłka - 2 (użyłam szarej renety - nie rozpada się w czasie duszenia),
olej do smażenia - 2-3 łyżki,
majeranek - 1 łyżka,czerwone
wytrawne wino -1/2 szklanki,
woda - 1/2 szklanki,
pieprz,
sól,
mąka,Jak zrobić:
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Na rozgrzaną patelnię nalewamy
olej. Każdy kawałek
wątróbki panierujemy w
mące i smażymy do chrupości. Nic nie solimy - to sprawi, że
wątróbka będzie miękka. Podsmażoną
wątróbkę zdejmujemy z patelni na podgrzany talerz. Na
olej, który został na patelni wrzucamy pokrojoną w półplasterki
cebulę - smażymy do zeszklenia. Dodajemy obrane i pokrojone w cząstki
jabłko, podsmażamy. Do
jabłek i
cebuli dokładamy
wątróbki, posypujemy
majerankiem, dolewamy
wino i
wodę, solimy i
pieprzymy. Dusimy około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. W czasie duszenia kilka
razy mieszamy potrawę. Sos się zredukuje i zgęstnieje, jeśli będzie zbyt gęsty można dodać
wody. Na koniec próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Smacznego!