ßßß Cookit - przepis na Wątróbka drobiowa z cebulą, jabłkami i czerwonym winem.

Wątróbka drobiowa z cebulą, jabłkami i czerwonym winem.

nazwa

Wykonanie

Nie przepadam za wątróbką, nie jadam podrobów. Ta wątróbka to jedyna, która mi dość smakuje, mężowi smakuje bardzo:) Dobrze pasuje do puree z ziemniaków, czerwone wino ciekawie "podkręca"smak, jabłka nadają słodyczy.
Składniki:
wątróbka drobiowa - 1/2 kg,
cebula - 2 dość duże,
jabłka - 2 (użyłam szarej renety - nie rozpada się w czasie duszenia),
olej do smażenia - 2-3 łyżki,
majeranek - 1 łyżka,
czerwone wytrawne wino -1/2 szklanki,
woda - 1/2 szklanki,
pieprz, sól,
mąka,
Jak zrobić:
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej. Każdy kawałek wątróbki panierujemy w mące i smażymy do chrupości. Nic nie solimy - to sprawi, że wątróbka będzie miękka. Podsmażoną wątróbkę zdejmujemy z patelni na podgrzany talerz. Na olej, który został na patelni wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę - smażymy do zeszklenia. Dodajemy obrane i pokrojone w cząstki jabłko, podsmażamy. Do jabłek i cebuli dokładamy wątróbki, posypujemy majerankiem, dolewamy wino i wodę, solimy i pieprzymy. Dusimy około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. W czasie duszenia kilka razy mieszamy potrawę. Sos się zredukuje i zgęstnieje, jeśli będzie zbyt gęsty można dodać wody. Na koniec próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Smacznego!
Źródło:http://gotowanie-smakowanie.blogspot.com/2013/07/watrobka-drobiowa-z-cebula-jabkami-i.html