ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe z jabłkami

Ciasto migdałowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Szperałam trochę w kolekcjach moich książek kucharskich i znalazłam kilka ciekawych przepisów, a oto jeden z nich. Bardzo smaczne i szybkie w zrobieniu ciasto. Dodam jeszcze, że nawet niespodziewani goście nie będą dla Was problem,40 minut i gotowe :-)
składniki:
- 100g zmielonych migdałów
- 100g cukru pudru
- białko
- 75g masła
- 3 jajka
- 75g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z cytryny
- 3 jabłka
- bułka tarta do posypania
sposób wykonania:
Podgrzej piekarnik do temperatury175stopni. Natłuść tortownicę o średnicy około 20cm i wysyp bułką tartą. Utrzyj migdały z cukrem pudrem i białkiem, po czym wymieszaj je z tłuszczem na puszysta masę. Wymieszaj do masy po kolei żółtka, a następnie wsyp mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Ubij pianę z białek, dodaj ją do masy, następnie rozprowadź ciasto w tortownicy.Umyj obierz i oczyść z gniazd nasiennych jabłka, a następnie pokrój je na plasterki. Ułóż owoce na cieście, wstaw formę na dolny poziom piekarnika i piecz ciasto przez około 30 minut. Przed podaniem możesz udekorować każdą porcję gałką lodów waniliowych. Smacznego
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/10/ciasto-migdaowe-z-jabkami.html