Wykonanie
Na jego temat odbyliśmy dyskusję podczas piątkowego posiedzenia, czym właściwie jest i co przypomina. Na pierwszy rzut oka
budyń,
pudding.. Ale w smaku budyniu nie przypomina. Jest bardziej wyrazisty w smaku, przypomina
lody lub po prostu puszysty lekki krem..
składniki:300 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy3
jajka4 łyżki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejOddzielamy
białka od
żółtek i wstawiamy do lodówki (łatwiej się później ubiją).
Żółtka ucieramy z
cukrem, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i stopniowo sok z
pomarańczy.P rzelewamy do garnka i mieszamy na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Musimy uważać żeby nie zagotować. Masę studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.Przekładamy do foremek lub miseczek i wstawiamy do lodówki aż zastygnie.
Wykładamy na talerzyki do góry dnem.Gotowe:)