ßßß
Cookit - przepis na Lasagne mięsna z brokułami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Lasagne mięsna z brokułami
Składniki
Mięso mielone
Cebula
Przecier pomidorowy
Czosnek
Zioła prowansalskie
Cukier
Sól morska
Pieprz czarny
Masło
Mąka
Mleko
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Makaron
Brokuły
Mięso
Sos beszamelowy
Ser
Wykonanie
Lasagne
mięsna
zawsze była moim daniem nr 1. Nawet jak stroniłam od 'gotowania' lasagne robiłam baardzo chętnie. Może dlatego, że zawsze wychodziła i wszystkim smakowała.. Teraz robię ją z zamkniętymi oczami:)
Dziś postanowiłam zrobić małą wariację na temat lasagne i dodałam do niej
brokuła
.
Mięsna
zapiekanka została wyśmienicie odświeżona soczystym warzywem a
brokuł
z
sosem beszamelowym
i zapieczonym
parmezanem
smakuje wyśmienicie!
sos pomidorowy
:500g
mięsa mielonego
2 małe
cebule
3/4 szklanki
przecieru pomidorowego
z kartonika (passaty)1 ząbek
czosnku
szczypta
ziół prowansalskich
1 łyżeczka
cukru
szczypta
soli morskiej
szczypta świeżo mielonego
czarnego pieprzu
sos beszamelowy
:1 łyżka
masła
2 łyżki
mąki
1,5 szklanki
mleka
sól
,
pieprz
gałka muszkatołowa
dodatkowo:płaty
makaronowe
1
brokuł
ser parmezan
lub
grana padano
(możecie równie dobrze wykorzystać zwykłą goudę)Zaczynamy od
brokuła
, którego myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy 6 min w lekko osolonej wodzie.Na
oleju
podsmażamy na złoto skrojone drobno
cebulki
. Dodajemy
mięso mielone
i smażymy ok. 10 min. Osobno łączymy składniki
sosu pomidorowego
i doprawiamy. Sosem polewamy
mięso
i smażymy jeszcze 5 minut. Odstawiamy.W rondelku rozpuszczamy
masło
i łączymy trzepaczką z
mąką
. Po chwili po uzyskaniu jednolitej masy wlewamy
mleko
i mieszamy cały czas trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji, zagotowania i zgęstnienia sosu. Doprawiamy
solą
,
pieprzem
i gałką.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:sos
mięsny
sos beszamelowy
ser
płaty
makaronowe
sos
mięsny
sos beszamelowy
ser
płaty
makaronowe
brokuły
sos beszamelowy
ser
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli góra zaczyna brązowieć zmieniamy pieczenie tylko na grzałki dolne.
Smacznego!
Źródło:
http://etat-mama.blogspot.com/2013/10/lasagne-miesna-z-brokuami.html
Przepisy powiązane
Lazania klasyczna - Kuchnia bez VAT
Lazania klasyczna - Kuchnia bez VAT
Lazania klasyczna - Kuchnia bez VAT
Lazania klasyczna - Kuchnia bez VAT
Lazania klasyczna - Kuchnia bez VAT
Składniki powiązane (0)