ßßß Cookit - przepis na Lasagne mięsna z brokułami

Lasagne mięsna z brokułami

nazwa

Wykonanie

Lasagne mięsna zawsze była moim daniem nr 1. Nawet jak stroniłam od 'gotowania' lasagne robiłam baardzo chętnie. Może dlatego, że zawsze wychodziła i wszystkim smakowała.. Teraz robię ją z zamkniętymi oczami:)
Dziś postanowiłam zrobić małą wariację na temat lasagne i dodałam do niej brokuła. Mięsna zapiekanka została wyśmienicie odświeżona soczystym warzywem a brokuł z sosem beszamelowym i zapieczonym parmezanem smakuje wyśmienicie!
sos pomidorowy:
500g mięsa mielonego
2 małe cebule
3/4 szklanki przecieru pomidorowego z kartonika (passaty)
1 ząbek czosnku
szczypta ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru
szczypta soli morskiej
szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
sos beszamelowy:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
dodatkowo:
płaty makaronowe
1 brokuł
ser parmezan lub grana padano (możecie równie dobrze wykorzystać zwykłą goudę)
Zaczynamy od brokuła, którego myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy 6 min w lekko osolonej wodzie.
Na oleju podsmażamy na złoto skrojone drobno cebulki. Dodajemy mięso mielone i smażymy ok. 10 min. Osobno łączymy składniki sosu pomidorowego i doprawiamy. Sosem polewamy mięso i smażymy jeszcze 5 minut. Odstawiamy.
W rondelku rozpuszczamy masło i łączymy trzepaczką z mąką. Po chwili po uzyskaniu jednolitej masy wlewamy mleko i mieszamy cały czas trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji, zagotowania i zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:
sos mięsny
sos beszamelowy
ser
płaty makaronowe
sos mięsny
sos beszamelowy
ser
płaty makaronowe
brokuły
sos beszamelowy
ser
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli góra zaczyna brązowieć zmieniamy pieczenie tylko na grzałki dolne.
Smacznego!
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/10/lasagne-miesna-z-brokuami.html