Wykonanie
Miałam już nie wstawiać przepisu na tort takiego samego jak pojawił się wcześniej, ale muszę się wam pochwalić! :DZamówiła u mnie Pani tort i powiedziała, że bardzo by chciała, żeby tort przedstawiał
wodny świat. Trochę się przeraziłam, bo z masą
cukrową nie mam tak doświadczenie, ale jest! Pierwszy tort wykonany z masy cukrowej! :D Wszystko co się na nim znajduje wykonałam własnoręcznie :) Nie ma nic kupnego ;)
Biszkopt:6 jaj1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
oliwy1 łyżka
octuszczypta
soliOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić ze szczyptą
soli na pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier. Gdy piana będzie gotowa dodać
żółtka. Po wymieszaniu dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
oliwę i
ocet. Mieszać drewnianą łyżka, aż uzyskamy jednolitą masę. Przelać do tortownicy i piec 35-40 minut w temperaturze 160 stopni. Zrobić 2 takie
biszkopty i przeciąć na pół. Ja zrobiłam 1
biszkopt jasny i 1
biszkopt niebieski :)Krem jajeczny:6 jaj400 g
cukru1.5 kostki
masła extra1.5 kostki
margaryny (proponuję
Kasię lub
Palmę, bo przejechałam się na tym, że na innym krem nie wychodzi..)
olejek zapachowyOddzielamy
żółtko od
białka. Z
białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy
cukier. Gdy piana będzie gotowa dodajemy do niej
żółtka i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Margarynę i
masło ucieramy na puch. Gdy
masła będą gotowane, dodajemy po łyżce masy jajecznej i tak do wykończenia masy. Pod koniec dodajemy aromat i wybrane dodatki.Poncz:
cukiercytryna1
olejek rumowyprzegotowana, chłodna
wodaWymieszać
wodę z
cukrem. Dodać
cytrynę, olejek.Przekładamy tort. Można dodać różne dodatki (u mnie znalazły się
ananasy z puszki i powidła).Dekorujemy według własnego uznania.Przepis na masę
cukrową znalazłam na tym blogu . Jest naprawdę genialna! :)