Wykonanie
Biszkopt:6 jaj1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
oliwy1 łyżka
octuszczypta
soliOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić ze szczyptą
soli na pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier. Gdy piana będzie gotowa dodać
żółtka. Po wymieszaniu dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
oliwę i
ocet. Mieszać drewnianą łyżka, aż uzyskamy jednolitą masę. Przelać do tortownicy i piec 35-40 minut w temperaturze 160 stopni. Upiec 2 takie
biszkopty.
Krem jajeczny:6 jaj400 g
cukru1.5 kostki
masła extra1.5 kostki
margaryny (proponuję
Kasię lub
Palmę, bo przejechałam się na tym, że na innym krem nie wychodzi..)
olejek zapachowyOddzielamy
żółtko od
białka. Z
białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy
cukier. Gdy piana będzie gotowa dodajemy do niej
żółtka i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Margarynę i
masło ucieramy na puch. Gdy
masła będą gotowane, dodajemy po łyżce masy jajecznej i tak do wykończenia masy. Pod koniec dodajemy aromat i wybrane dodatki.Poncz:
cukiercytryna1
olejek rumowywódka/spirytusprzegotowana, chłodna
wodaWymieszać
wodę z
cukrem. Dodać
cytrynę, olejek i
alkohol.Do
tortu wybieramy dodatki według własnego uznania. W moim przypadku były to powidła
porzeczkowe i
brzoskwinie z puszki :)U mnie był:płat
biszkoptu nasączony ponczem - powidła
porzeczkowe - cieniutka warstwa kremu - nasączony płat
biszkoptu - cieniutka warstwa kremy -
brzoskwinie pokrojone w kawałeczki - krem - nasączony
biszkopt - krem - nasączony
biszkopt.
Efekt końcowy
tortu: